Summit EU v Praze: Regiony versus krize

05.03.2009
čtk

Při řešení dopadů ekonomické krize by se i evropské regiony měly vyhnout protekcionismu. Na dnešním jednání Evropského summitu regionů a měst to řekl předseda Výboru regionů Luc Van den Brande. Podle něj by měly regiony mezi sebou spolupracovat, a ne si konkurovat. Účastníci debaty se shodli také na tom, že jednou z možností řešení je i rychlejší čerpání prostředků ze strukturální fondů. Summitu, který potrvá do pátku, se účastní stovky zástupců regionů.

Člen Výboru regionů Claudio Martini se domnívá, že regiony a města pociťují dopady krize jako první ze všech. Podle něj je sice pochopitelné, že vlády podporují automobilky, ale nemělo by se zapomínat také na životní prostředí a rozumné hospodaření s přírodními zdroji. Marcos Bonturi, vedoucí útvaru pro regionální konkurenceschopnost a správu Ředitelství pro veřejnou správu a územní rozvoj OECD, navrhl, aby se investice, které regiony a města podporují, zaměřovaly i na životní prostředí. Zazelenění měst může být také jedním z řešení, uvedl Bonturi.

Bonturi kritizoval, že některé pobídky, které měly při řešení krize pomoci, byly pouze jednorázové. Je třeba, aby investice měst a regionů byly trvalé, transparentní, cílené a dobře načasované, poznamenal Bonturi. Podle něj by městům a regionům mohlo pomoci také urychlení prostředků ze strukturální fondů.

Účastníci diskuse se shodli na tom, že se zatím příliš nedaří koordinovat postup jednotlivých států a regionů. Bonturi vyzdvihl přístup Kanady, která se rozhodla nepodporovat konkrétní firmy a podniky proto, aby nenarušovala hospodářskou soutěž a nezvýhodňovala některé subjekty.

Michel Vauzelle, člen Výboru regionů a předseda regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur, řekl, že by regiony měly především zohledňovat potřeby běžných občanů. Musíme řešit i xenofobii k přistěhovalcům. S krizí ekonomickou se pojí i krize mravní, uvedl.

Martini dnes také navrhl, aby se uspořádal mimořádný summit, který by se zabýval výhradně dopady krize na obyvatele různých regionů a různými podobami krize v regionech. Na setkání by podle Martiniho měli být přizváni jak zástupci Evropské komise a Rady Evropy, tak představitelé regionů a měst.

Summit pořádá Praha ve spolupráci s Výborem regionů, což je poradní orgán EU, ve kterém jsou zastoupena města a obce ze zemí unie. Jde o zatím největší akci, která se koná během českého předsednictví Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek