V Praze dnes začíná summit regionů

05.03.2009
čtk – aktualizováno

V Praze dnes začíná dvoudenní Evropský summit regionů a měst, kterého se zúčastní několik stovek zástupců asi 250 regionů a měst z celé EU. Summit pořádá Praha ve spolupráci s Výborem regionů, což je poradní orgán EU, ve kterém jsou zastoupena města a obce ze zemí Unie. Přestože jde o zatím největší akci českého předsednictví, pražská policie nepřipravuje žádná zásadní bezpečnostní opatření.

Summit začne v 14:00 v paláci Žofín na Slovanském ostrově. Program zahájí předseda Výboru regionů Luc Van den Brande, vystoupí mimo jiné také europoslanec a tvrdý kritik českého prezidenta Václava Klause Jo Leinen.

Ústředním tématem summitu bude politika soudržnosti, nicméně témata budou odrážet i současný ekonomický vývoj ve světě, včetně schopnosti Evropy reagovat na finanční krizi a nalézt řešení, jak dosáhnout dlouhodobých cílů v oblasti konkurenceschopnosti a růstu, obsažených v Lisabonské strategii. Výstupem summitu by se měla stát deklarace, kterou poté předloží předseda Výboru regionů na jarním summitu Evropské rady. Summit ale nemůže přijmout žádné řešení nebo učinit nějaký konkrétní krok.

Setkání doprovodí ode dneška do soboty gastronomická a kulturní akce s názvem Ochutnejte Evropu. Na Václavském náměstí a v ulici Na Příkopě vyrostou stánky s prezentacemi jednotlivých regionů a dvě pódia, na kterých se představí například kapely Čechomor, Gipsy.cz a američtí Fun Lovin‘ Criminals, ale také české nebo maďarské folklorní soubory.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek