Kalousek: sníženou sazbu DPH podporuje většina zemí EU

10.03.2009
čtk

Drtivá většina členských států Evropské unie souhlasí s přeřazením některých služeb do nižší sazby DPH. Před zahájením schůzky ministrů financí to řekl český ministr Miroslav Kalousek, který jednání povede.

Evropská unie se nedokáže na sazbách DPH dohodnout již řadu let. Pro změny je přitom nutný jednomyslný souhlas všech 27 členských států. Některé jsou od začátku ostře proti návrhu na změny. Na druhé straně šanci na přijetí návrhu zvyšuje fakt, že EU v takzvaném plánu obnovy, uvedla jako jeden z nástrojů na oživení hospodářství a zmírnění nezaměstnanosti právě možnost nižších sazeb DPH.

Kalousek ale není před jednáním přehnaný optimista. Je docela dobře možné, že se nám tu dohodu nepodaří uzavřít. Drtivá většina zemí souhlasí s tím návrhem, nicméně existuje několik, které buď mají nepřekonatelný problém, nebo to chtějí doplnit o nějakou položku, která je nepřijatelná pro ten zbytek, řekl Kalousek při příjezdu na jednání.

Kalousek předloží na schůzce ministrů kompromisní text, který počítá s časově neomezeným přeřazením některých služeb do snížené sazby DPH. V Evropské unii má výjimku na sníženou sazbu u některých služeb 18 členských států – mezi nimi i Česká republika. Výjimky, které umožňují státům uplatňovat nižší než patnáctiprocentní sazbu, skončí v roce 2010. Týkají se hlavně restauračních služeb, kadeřnictví či bydlení.

Český ministr financí dal již před časem najevo, že Česká republika chce výjimek nadále využívat v případě služeb s vysokou přidanou hodnotou práce, jakými jsou například restaurační služby či kadeřnictví.

Kromě DPH budou ministři financí jednat i o stavu veřejných financí, který je díky krizi nejhorší za posledních 15 let a rozpočtové schodky v některých státech atakují rekordní úrovně. České předsednictví EU navrhuje, aby jednotlivé země začaly s nápravou deficitů již v roce 2010, a ty, které mají menší problémy, v roce 2011. Domnívám se, že s konsolidací se musí začít co nejdříve, dodal Kalousek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek