EU tlačí na deregulaci bankovnictví v rozvojových zemích

12.03.2009
Euroskop

Zatímco politici EU doma prosazují novou regulaci finančního sektoru, v rozvojových zemích naopak pomocí obchodních dohod požadují pravý opak. Tvrdí to zpráva neziskové organizace World Development Movement (WDM), o které informuje server Euobserver.

Evropská unie usiluje o zrušení překážek pro působení západních bank v rozvojových státech. Děje se tak prostřednictvím vyjednávání ve Světové obchodní organizaci o tzv. GATS (Všeobecná dohoda o obchodu se službami) a plánovanými bilaterálními a regionálními obchodními dohodami.

EU podporuje v GATS, aby státy nesměly zavést nová pravidla ve finančních službách, která by byla více omezující než ta dosavadní. Schválit pravidla regulující riskantní obchody by tak bylo v budoucnosti velmi obtížné. Musely by také být povoleny všechny nové finanční služby, což by „dalo zelenou stejně spletitým finančním produktům, jako ty, kterým je dáváno za zodpovědnost vytvoření problému „toxických aktiv na globálním Severu.

Liberalizace bankovnictví chudým nepomohla

Zpráva WDM tvrdí, že tato strategie deregulace finančních trhů podkopává v rozvojových zemích snahy o snižování chudoby. Přes liberalizaci mají podle autorů zprávy chudí obyvatelé a malé podniky nadále omezený přístup k úvěrům, bankovním účtům a dalším finančním službám.

Pokud úvěry existují, většinou mají podobu kreditních karet, leasingů na automobily nebo hypoték. Tím se podporují spotřebitelské výdaje na úkor investic do průmyslu a zemědělství. Podle studie přítomnost evropských bank v rozvojových zemí vyústila do situace, kdy si zahraniční banky vybírají pouze bohaté zákazníky. Trpí tím služby a úvěry pro ostatní, především pro venkovské oblasti. Autoři proto doporučují, vyjmout požadavky na liberalizaci finančních služeb z multilaterálních i bilaterálních dohod s rozvojovými státy.

Ani po sedmi letech rozhovorů se však státy ve WTO stále nedokázaly dohodnout o závěrečné dohodě v rámci GATS. EU se proto mezitím rozhodla uzavírat bilaterální a regionální dohody. Obchodní dohody již uzavřené s Chile a Mexikem obsahují kapitoly věnované finančním službám a Dohoda o karibském ekonomickém partnerství podepsaná v říjnu obsahuje mnohé části z liberalizačních návrhů vznesených v GATS.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek