Norský ropný fond loni prodělal 90 miliard dolarů

12.03.2009
čtk

Norský státní fond, do nějž jdou peníze za export ropy a plynu, prodělal v roce 2008 na investicích 90 miliard dolarů. Ve své desetileté historii tak vykázal nejhorší návratnost investic. Celková suma spravovaných peněz přesto vzrostla, uvedl fond.

Fond je největším držitelem akcií v Evropě. Jeho celková hodnota se na konci minulého čtvrtletí zvýšila na 323 miliard dolarů. Proti konci třetího čtvrtletí vzrostla o 7,3 procenta díky novým příjmům z prodeje ropy a zemního plynu. Kladně se projevily i změny devizových kurzů.

Loňská ztráta fondu z investic představuje kolem 18.000 dolarů na každého obyvatele Norska a přiměla norské politiky zakročit, aby se bohatství země plynoucí z nerostných zdrojů země spravovalo efektivněji. Změny ve fondu se ale zřejmě nechystají.

Během čtvrtletí jsme zažili ve finančním systému bankovní a úvěrovou krizi s krizí likvidity, která se postupně rozrostla na krizi celé ekonomiky, připomněl manažer fondu Yngve Slyngstad. Výrazný pokles světových cen komodit byl výjimečný, dodal.

Norsko je čtvrtý největší vývozce ropy na světě a druhý největší dodavatel zemního plynu v Evropě, připomněla agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek