Zahradil: po volbách EP založíme novou frakci

12.03.2009
čtk

ODS a britští konzervativci chtějí po červnových volbách do Evropského parlamentu opustit Evropskou lidovou stranu-Evropské demokraty (EPP-ED). Základem nové frakce má být ještě polská strana Právo a spravedlnost.

Neumím si představit, že by ODS po volbách dál zůstala pod křídly EPP-ED, řekl Jan Zahradil, který vede kandidátku strany v evropských volbách. Podle Zahradila je většina EPP-ED, kde mají hlavní slovo křesťansko demokratické strany, příliš federalistická. Rozdíly se opakovaně projevily v pohledu na Lisabonskou smlouvu.

Rozhodnutí opustit v příštím volebním období EPP-EP sdělil předsedovi frakce také britský stínový ministr zahraničí, konzervativec William Hague. Daul následně uvedl, že tohoto rozhodnutí lituje, ale bere ho na vědomí.

Podle jednoho asistentů lídra europoslanců polské strany Právo a Spravedlnost Adama Bielana se mohou přidat europoslanci z dalších zemí, například pobaltských států. Ke zformování frakce je zapotřebí nejméně 20 europoslanců. Jména dalších případných spojenců zatím nechtěl Zahradil upřesnit, protože vyjednávání stále probíhají.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek