Češi prosazují v EP platformu pro výzkum totalit

18.03.2009
čtk

České předsednictví EU ve spolupráci s Evropským parlamentem zastoupeným jeho místopředsedou Vidalem-Quadrasem dnes představili jednotnou platformu, která by v členských státech koordinovala výzkum totalitních režimů. Podle Jiřího Reichla z českého Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), který dnešní slyšení v EP spolupořádá, by zřejmě projekt zpočátku fungoval na bázi propojení současných evropských ústavů pro zkoumání zločinů komunismu a nacismu.

Dnešního slyšení o zločinech komunismu a o tom, jak se jednotlivé postkomunistické státy včetně České republiky 20 let po pádu železné opony vyrovnávají s dědictvím totality, by se měl později odpoledne zúčastnit mimo jiné český vicepremiér Alexandr Vondra a eurokomisař Ján Figeľ.

Prvním krokem může být zřízení malé informační kanceláře zde v Bruselu, která by mohla být zárodkem něčeho většího (v rámci) budoucí evropské platformy, uvedl během slyšení šéf ÚSTR Pavel Žáček. Podle něj by platforma měla zpočátku zajišťovat prostou výměnu informací, podporovala by mezinárodní projekty, například jednotnou grantovou politiku, a v rámci EU by přinesla jasný právní rámec pro svobodný přístup do archivů.

Dnešní diskuse by měla přinést i konkrétnější představu toho, na jaké úrovni by se měla platforma schvalovat či jak bude financována.

Plány na vytvoření jednotné platformy pro podporu výzkumu komunismu i nacismu přivítal například Milan Paumer, člen protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů. Já myslím, že takové propojování jednotlivých ústavů má smysl. Komunismus je jen jediný systém, který je zločinný ve všech koutech glóbu, řekl ČTK Paumer.

Podle něj však podobné iniciativy nebudou dostatečné, pokud jednotlivé státy, včetně Česka, nepřikročí k justičním reformám, na jejichž základě by byli plně rehabilitováni a odškodněni bývalí protikomunističtí disidenti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek