Topolánek v E15: Žádný balík pro střední Evropu neprojde

19.03.2009
čtk

Česko rozhodně odmítne jakékoliv zmínky o záchranném balíku pro střední a východní Evropu v dokumentech summitu Evropské unie, který dnes začíná v Bruselu. Dnešnímu E15 to řekl premiér Mirek Topolánek. Dodal, že žádný takový balíček nemá šanci projít a dále zdůraznil, že Evropa se nemá dělit na žádné nové bloky.

Jednoznačně jsme odmítli blokové uspořádání. Vytváření balíčku pro část kontinentu by vyvolávalo zbytečnou paniku na trzích, zdůraznil premiér.

Jak připomněl deník, Praha již dříve nelibě nesla, když evropští politici či média házeli Čechy do jednoho pytle se zeměmi, jejichž ekonomiky krachují.

Náměstkyně ministra financí Klára Hájková uvedla, že české předsednictví je zcela ve shodě s většinou zemí včetně velkých států – speciální balíčky pro střední Evropu nejsou nutné. Britský list Financial Times ve středu přesto uvedl, že lídři EU chtějí zvýšit pomoc střední a východní Evropě, píše E15.

Topolánek v tom vidí pokračování velmi diskutabilní negativní propagace východní části unie. Problém každé země je podle něj nutné řešit separátně. Proto je také důležité posílit roli Mezinárodního měnového fondu (MMF). Právě na tom by se měli také evropští státníci shodnout na nynějším summitu EU. Posílení role MMF však bude nutné ještě prosazovat při jednáních s Američany.

Zatímco administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy prosazuje další nalévání peněz do ekonomiky a požaduje to i po Evropanech, EU to odmítá a chce se soustředit na zlepšování pravidel regulace finančních trhů. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová k tomu společně vyzvali české předsednictví. Je to vlámávání se do otevřených dveří, řekl k tomu dnešnímu E15 Topolánek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek