Česko dohodlo s EP liberalizaci energetiky

24.03.2009
čtk

Českému předsednictví se podařilo dosáhnout dohody s Evropským parlamentem o liberalizaci energetiky v EU. Řekl to jeden z mluvčích předsednictví Radek Honzák. Liberalizace se týká oddělení výroby energie od přenosových sítí. Konečnou dohodu musejí ještě formálně schválit europoslanci a členské státy EU.

Dohodli jsme se na textu, a ten musí schválit členské státy a formálně i parlament. Nicméně věříme, že dohoda je vyvážená a bude pro všechny přijatelná. Dohoda zajistí rozvoj jednotného trhu s energiemi, což je zvlášť důležité v současné době, jak jsme viděli během lednové plynové krize, dodal Honzák.

Po jednáních s europoslanci se v dohodě objevily některé novinky – lehké posílení role regulačních orgánů nebo návrh na zabudování takzvaných chytrých měřících zařízení pro domácnosti, která mají lidem umožnit, aby měli podrobné údaje o spotřebě energie.

Tři typy liberalizace energetiky

Základ liberalizace, který schválily členské státy, se však nemění. Státy získají možnost vybrat si ze tří způsobů, jak energetický trh liberalizovat. Vlády mohou donutit firmy, aby prodaly přenosové soustavy novému majiteli – jde o takzvaný plný unbundling. Druhou možností je vytvoření nezávislého systémového operátora (ISO), který převezme kontrolu nad přenosovou soustavou. Ta zůstane nadále v majetku firem, vlastníci ale nad přenosovou ztratí plnou kontrolu.

Třetí možnost před časem navrhla Francie a Německo. Nejvíce diskutovaná varianta počítá rovněž se vznikem operátora (TSO), zachovává ale vlastníkům část vlivu. Dosavadní vyjádření českých politiků upřednostňují liberalizaci trhu s plynem podle třetí varianty.

Trhu s elektřinou se liberalizace příliš nedotkne. Výrobu v Česku vlastní ČEZ a přenosovou soustavu ČEPS, obě firmy jsou státní. Liberalizace v tomto případě znamená, že každou z firem musí vláda přesunout pod jiné ministerstvo. ČEZ by tak mohl spadat například pod ministerstvo průmyslu a obchodu a ČEPS pod ministerstvo financí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek