Helmut Zilk – spisy zničeny, otázky zůstávají

24.03.2009
čtk

Složky o bývalém vídeňském starostovi Helmutu Zilkovi byly na přelomu 60. a 70. let zničeny a v současnosti rakouské ministerstvo vnitra žádné nemá. Prohlásila to dnes podle agentury APA šéfka tohoto úřadu Maria Fekterová v reakci na zveřejnění nových informací o Zilkově údajné spolupráci s československou Státní bezpečností (StB) v dnešním vydání časopisu Profil.

Rakouský magazín zjistil, že Zilk byl údajně agentem StB v letech 1965 až 1968 pod krycím jménem Holec a za své zprávy si nechával štědře platit – přišel si prý až na 70.000 šilinků, což dnes odpovídá zhruba 800.000 korunám. Kvůli podezření ze spolupráce tehdejšího uznávaného televizního žurnalisty s československou tajnou policií odmítl český prezident Václav Havel Zilkovi v roce 1998 udělit státní vyznamenání. Loni na Zilkově pohřbu se mu Havel omluvil.

Z příkazu koho byly Zilkovy složky zničeny, Fekterová prý neví. Na přelomu 60. a 70. let se podle ní rozpoutala velká špionážní aféra, při níž byly spisy o vyzvědačích oprávněně zničeny s cílem tuto aféru zastavit. Tehdy byly zničeny i Zilkovy spisy. Od 70. let už je nemáme, uvedla.

Spekulace ohledně Zilkovy složky se objevují již přes deset let, kdy na veřejnost pronikly první zprávy o údajných špionážních aktivitách dlouholetého starosty Vídně a někdejšího rakouského ministra školství. Lidovecký ministr vnitra Franz Soronics po odchodu z úřadu v roce 1970 řekl, že některé podklady si z ministerstva odnesl a dal je do archivu politické akademie Rakouské lidové strany (ÖVP). O tom nic nevím, reagovala dnes na tyto zvěsti Fekterová, která v nynější rakouské vládě zastupuje právě tuto stranu.

Pobouřen aférou, jíž se dnes věnují prakticky všechna rakouská média, je rakouský kancléř Werner Faymann. Nelíbí se mu prý, že jsou opakovaně vznášena obvinění proti někomu, jako je Zilk, k nimž se on (Zilk) tolikrát vyjádřil a proti nimž se nyní nemůže bránit. Předseda rakouské sociální demokracie, jejímž členem byl i Zilk, ujistil, že se postará, aby Zilkova památka nebyla poškozena.

Na aféru dnes reagovalo i rakouské ministerstvo zahraničí, které se podle svého mluvčího Alexandera Schallenberga nedomnívá, že nějak poznamená současné česko-rakouské vztahy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek