Schwarzenberg: Pád vlády české předsednictví neovlivní

24.03.2009
čtk

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (za SZ) je přesvědčen, že skutečnost, že sněmovna vládě vyslovila nedůvěru, neovlivní postoj zahraničních partnerů při předsednictví ČR v Evropské unii. Sdělil to ČTK. Premiér Mirek Topolánek však připustil, že nově vzniklá situace může vyjednávací sílu české vlády v čele EU zkomplikovat. Otázkou podle Topolánka také zůstává, jak dopadne ratifikace Lisabonské smlouvy.

Budeme makat jako šrouby až do června, záleží i na osobním nasazení, uvedl Schwarzenberg s tím, že stejně jako on bude pracovat i ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Podle Topolánka je administrativa k předsednictví u nás je natolik připravena, že to zvládne téměř bez těch politiků.

Schwarzenberg zdůraznil, že vládě se podařilo na poli zahraniční politiky mnohé vyjednat. Jako příklad uvedl zahrnutí radaru amerického protiraketového deštníku do obranné politiky NATO. Stejně tak vláda byla podle něj i podle místopředsedy vlády a předsedy Strany zelených Martina Bursíka dostatečně důrazná při prosazování ekologických návrhů.

Topolánek řekl, že už dříve konstatoval, že pokud ztratí kontrolu nad ODS, zřejmě se prosadit Lisabonskou smlouvu nepodaří. Proces jejího schvalování nicméně bude pokračovat stejně jako ratifikace smluv o umístění americké radarové základny v Česku. Uvedl, že buď smlouvy o radaru předloží vláda v demisi, nebo jiná.

Při hlasování o nedůvěře se dnes k opozici připojili i čtyři poslanci, kteří byli zvoleni na kandidátkách koaličních stran, díky nim získala potřebných 101 hlasů. Opozici se podařilo vyslovit nedůvěru vládě poprvé v samostatné historii České republiky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek