Topolánek ve Štrasburku: krize v Praze EU neohrozí

25.03.2009
čtk

Nynější vládní krize v Praze neohrozí chod českého předsednictví v Evropské unii. Řekl to český premiér Mirek Topolánek při vystoupení v Evropském parlamentu ve Štrasburku. Úterní pád své vlády označil Topolánek za důsledek „bezprecedentní obstrukce socialistů“.

Topolánek odmítl kritiku, že EU dělá málo pro řešení nynější hospodářské krize. Ilustroval to částkou 400 miliard eur, kterou již Unie na tento účel vyčlenila. Všechna záchranná opatření ale musejí být dočasná, zdůraznil český premiér a odmítl přitom hlasy z USA, které hovoří o nutnosti stálé podpory a o protekcionismu.

Za největší úspěch jarního summitu EU považuji odmítnutí této cesty do pekel, prohlásil Topolánek. Chce-li Evropská unie vyjít z nynější krize nezraněna, musí podle něj respektovat svá pravidla a nevytvářet pod tlakem pravidla nová, čímž narážel na tendence uvolňovat některá kritéria takzvaného Paktu stability.

Za příležitost k debatě o těchto problémech označil nadcházející vrcholnou schůzku skupiny G20 v Londýně, jejíž přípravu Brity považuje za excelentní. Řekl také, že před jednáním G20 není důvod k pesimismu.

Topolánek s uspokojením konstatoval, že summit EU schválil program východního partnerství, tedy širší spolupráce s některými státy bývalého Sovětského svazu. Otázka podle něho stále visí nad Běloruskem. Nebude-li shoda všech, (běloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka nepozveme, řekl.

O summitu Evropská unie-USA v Praze Topolánek 5. dubna řekl, že bude důležitý, ale neměli bychom mít přehnaná očekávání, (s americkým prezidentem Barackem Obamou) nepřišel žádný Mesiáš, Spojené státy mají mnoho svých problémů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek