Zahraniční reakce na pád české vlády

25.03.2009
Euroskop

Včerejší pád pražské vlády znamenal těžkou ránu pro české předsednictví EU. Předsednictví sice dál poběží, avšak bude po politické stránce výrazně oslabeno. Jak pád pražské vlády vidí zahraniční tisk?

Český premiér Mirek Topolánek dnes ve Štrasburku řekl, že současná vládní krize v Praze neohrozí chod českého předsednictví v Evropské unii.Úterní pád své vlády označil za důsledek bezprecedentní obstrukce socialistů (ČSSD).

Německý tisk: Češi ztrácí autoritu

Autorita premiéra Topolánka coby předsedy Evropské rady bude podlomena a v České republice posílí euroskeptické hlasy, které by mohly zmařit ratifikaci Lisabonské smlouvy. Alespoň se na tom shoduje většina dnešních německých komentářů.

Podle deníku Süddeutsche Zeitung diplomaté v Bruselu hodnotí rozhodnutí českého parlamentu jako zátěž pro EU, neboť pro předsednictví Unie je prý důležité, zda má vláda krytá záda ve vlastní zemi. V Bruselu vyvolaly pražské turbulence obavu. Diplomaté se domnívají, že Topolánek nyní bude sotva schopen splnit svou hlavní úlohu: spojovat 27 členských zemí. Kvůli vnitropolitickým půtkám zanechával premiér z Prahy už v uplynulých týdnech v Bruselu dojem, že své evropské povinnosti zanedbává, napsal deník. List rovněž s odvoláním na nejmenované diplomaty tvrdí, že české předsednictví ničím nepřispělo k řešení finanční krize a výsledku se dosáhlo jen díky spolupráci Berlína, Londýna a Paříže.

Konzervativní deník Frankfurter Allgemeine Zeitung podotýká, že v předvečer rozhodujících rozhovorů EU se Spojenými státy o překonání hospodářské krize a návštěvy amerického prezidenta v Praze teď má Topolánek každopádně svázané ruce. Die Welt podotýká, že může trvat ještě dlouho, než dostane v parlamentu důvěru nová vláda, neboť na složité situaci v parlamentu se vyslovením nedůvěry téměř nic nezměnilo. K roli prezidenta Klause poznamenal, že euroskeptický Klaus se spíše europřátelským Topolánkem nevychází.

Server Spiegel Online však Topolánka označuje za další oběť hospodářské a finanční krize, která si už vyžádala pád vlád v Lotyšsku, Islandu a naposledy v Maďarsku.

Amerika: Trapný odstřel české vlády

Americký deník The New York Times hodnotí včerejší pád vlády jako trapnou porážku vládní koalice uprostřed významného předsednictví. Současně zdůrazňuje situaci v EU jako kritickou, protože nestabilní země šéfuje největšímu ekonomickému uskupení na světě zrovna v době finanční krize.

NYT rovněž odděluje situaci v Litvě, Maďarsku a na Islandu, kde vlády padly přímo v důsledku ekonomické krize, a v Čechách, kde je výsledkem vnitropolitických bojů. Kritizuje postoj levice, která vyslovila nedůvěru 2 týdny před návštěvou amerického prezidenta Obamy.

Británie a Francie: Předsednictví je v troskách

Podle britského deníku The Times se předsednictví EU ocitlo v troskách. Deník se soustředí zejména na situaci mezi nyní již bývalým premiérem a prezidentem Klausem, v jehož nevyzpytatelných rukou leží budoucnost českého předsednictví.

Francouzský deník Le Mond zdůrazňuje nešikovnost opozičního rozhodnutí a kritizuje jeho načasování. Češi by se měli podle listu více uvědomovat svou odpovědnost za celou Evropskou unii. Článek končí uklidněním, že případnou nestabilitu druhých 3 měsíců předsednictví mohou zmenšit aktivity větších zemí třeba na nadcházejícím summitu G20 v Londýně.

Evropská Komise dnes vydala prohlášení, v kterém deklaruje svoji podporu českému předsednictví a premiéru Topolánkovi a doufá, že bude pokračovat stejně hladce jako doposud.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek