WSJ o Topolánkovi: Opravdoví spojenci mohou mluvit upřímně

27.03.2009
čtk

Americký ekonomický list The Wall Street Journal Europe (WSJ) si v komentáři položil otázku co charakterizuje dobrého spojence a postavil proti sobě slova českého premiéra Mirka Topolánka a kroky španělského premiéra José Luise Zapatera.

Evropa podle WSJ před cestou amerického prezidenta Baracka Obamy poskytla dvě názorné ukázky, které je dobré si před Obamovou návštěvou starého kontinentu zrekapitulovat, píše list v komentáři Od toho máme přátele.

Topolánek vyjádřil názor Evropy

Největší pozornost na sebe strhla slova českého premiéra Mirka Topolánka, který ve středu v Evropském parlamentu řekl, že Obamův plán na podporu americké ekonomiky je cestou do pekel. Výrok se okamžitě obrátil proti Topolánkovi, kterému se ale vzhledem k českému předsednictví EU dostává i tak větší pozornosti než obvykle.

Topolánek si ze všech stran vyslechl kritiku za to, že pár dnů před summitem G20 v Londýně a vrcholnou schůzkou NATO ve Štrasburku jen ohrožuje transatlantické vztahy. Ale copak opravdoví spojenci nemohou mluvit upřímně, když mají odlišný názor?

Topolánek podle listu neudělal nic jiného, než že jen hrubším způsobem prezentoval stejný názor, jaký lídři jako německá kancléřka Angela Merkelová, přes francouzského prezidenta Nicolase Sarkozy po šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta vyslovili už dávno před ním. Jestliže administrativa prezidenta Obamy na připomínky těchto státníků nereaguje, proč nemluvit důrazněji? Přátelé nedovolí, aby ekonomika jejich přátel šla ke dnu.

Zapatero a Kosovo

Jak přijít o přátele a ztratit sympatie spojenců, to minulý týden názorně ukázalo Španělsko. Ani ne 24 hodin po prvním varování Madrid oznámil, že stáhne svých 600 vojáků z mírového kontingentu NATO v Kosovu. To je ale ve své podstatě mnohem závažnější, hlavně proto, že to připomíná kroky premiéra José Luise Zapatera, který po nástupu do úřadu v roce 2004 nečekaně odvolal španělské vojáky z Iráku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek