Pospíšil podepsal v Haagu za EU významné úmluvy

02.04.2009
čtk

Český ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil včera navečer jako představitel země předsedající Evropské unii podepsal v Haagu Úmluvu o dohodách o volbě soudu z 30. června 2005. Dokument je podle ministerstva spravedlnosti zásadním přínosem pro mezinárodní obchod a měl by zajistit, aby soudy ve všech smluvních státech respektovaly obchodní dohody a uznávaly rozsudky vynesené soudy, které si podnikatelé ve svých ujednáních zvolí.

Večerním podpisem se Česká republika a Evropská unie připojují k USA a k dalším státům, informovala ČTK mluvčí ministerstva Martina Kvašová. Přínos takovéhoto instrumentu pro právní jistotu, vymahatelnost práva a s tím související ekonomickou prosperitu je zřejmý, a to nejen v českém a evropském kontextu, řekl k podpisu ministr Pospíšil.

V současnosti už je sice běžnou praxí, že podnikatelé mezi sebou uzavírají dohody o tom, který soud bude řešit případné spory, jež mezi nimi vzniknou v rámci jejich obchodních transakcí, problémem však je, že ne všechny státy, respektive jejich soudy, takové dohody respektují. Následkem toho tak spory byly často řešeny jinde, než se strany v dohodě zavázaly.

Po ratifikaci úmluvy bude tedy mezi USA a EU platit, že volba soudu zvoleného podnikateli bude respektována nejen v celé unii, ale také ve všech státech USA. Obdobně to bude platit i pro ostatní smluvní státy úmluvy. Český podnikatel bude tedy mít spolu s ostatními podnikateli EU také jistotu, že rozhodnutí vydané zvoleným soudem bude ve všech smluvních státech snadno vykonatelné.

Ministr Pospíšil podepsal jménem ČR rovněž Úmluvu o mezinárodní ochraně dospělých osob ze 13. ledna 2000. Praha se tím zapojila do mezinárodní spolupráce při ochraně dospělých a vytvořila předpoklady pro ochranu zájmů zranitelných dospělých českých občanů, kteří trpí poruchou nebo nedostatkem schopností chránit své zájmy, ať už osobní nebo majetkové (takzvaní zranitelní dospělí).

Podle Pospíšila bylo v zájmu České republiky a jejích občanů tuto úmluvu podepsat a později ratifikovat, protože potřeba ochrany zranitelných dospělých osob v poslední době narůstá, a to zejména v souvislosti se zvyšující se migrací lidí do ciziny.

Úmluva má chránit především mentálně postižené, osoby v pokročilém věku trpící například Alzheimerovou chorobou nebo dospělé osoby, jež byly zbaveny způsobilosti k právním úkonům nebo jim byla tato způsobilost omezena.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek