Ministři financí EU jednají v Praze

03.04.2009
čtk

Ministři financí členských států navážou na setkání G20 v Londýně a během pátku a soboty v Praze projednají způsob regulace finančního sektoru, která by měla zabránit opakování finanční krize.

Kromě ministrů financí se schůzky pod vedením ministra financí Miroslava Kalouska zúčastní šéfové centrálních bank včetně Jeana-Clauda Tricheta z Evropské centrální banky (ECB). Jedním z hlavních hostů bude bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu Jacques de Larosiere, který v posledních měsících vedl skupinu expertů Evropská komise a jejímž úkolem bylo vytvoření nové podoby bankovní regulace.

Kalousek: kapitalismus neskončil

Summit největších ekonomik světa skončil podle Kalouska historickým úspěchem. Český ministr financí před začátkem neformálního jednání ministrů financí vyvracel slova o konci anglosaského kapitalismu, o němž po skončení schůzky v Londýně hovořil francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

To já si myslím, že jsou velmi silná předčasná slova. Já jsem opravdu velmi zdrženlivý k výrokům, kde spíš přání je otcem myšlenky, dodal Kalousek. Politici se podle něj jasně shodli na tom, že jedinou cestu, jak se dostat ze současné krize, představuje volný trh a principy tržní ekonomiky.

G20: bilion dolarů na krizi

Skupina G20 se dohodla, že vynaloží zhruba bilion dolarů na boj s hospodářskou a finanční krizí. Představitelé těchto států se také shodli na reformě globálního finančního systému, přísnějším dohledu nad finančními trhy a na regulaci takzvaných hedgeových fondů. Do budoucna chtějí zakročit i proti daňovým rájům a navýšit kapitál Mezinárodního měnového fondu.

To co pokládám za nesmírně důležité, že se netlačily delegace do dalších rozpočtových stimulů, upozornil Kalousek na problém, který se objevoval před jednáním G20. Američané tehdy vyzývali svět, aby do ekonomiky nalil více veřejných peněz, Evropská unie se však tomuto kroku bránila. Na pomoc skomírající ekonomice totiž již vydala zhruba 400 miliard eur.

Podle Kalouska bude nicméně nutné očistit banky od takzvaných toxických aktiv, která představují například nesplacené úvěry. Jsme v krizi důvěry. Obnovit důvěru lze dvěma kroky. Skutečně očistit bankovní sektor od toxický aktiv, jinak si finanční ústavy budou obtížně navzájem věřit, uvedl Kalousek, přičemž druhý krok v obnově důvěry vidí v lepší regulaci a kvalitnějším dohledu nad finančním sektorem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek