Sněmovní výbor pro EU bude opět volit šéfa

03.04.2009
čtk

Sněmovní výbor pro evropské záležitosti se v pátek opět sejde, aby zvolil svého předsedu. Jedinou kandidátkou na tuto funkci je poslankyně zelených Kateřina Jacques. Řekl to místopředseda výboru Petr Krill (ODS), který výbor nyní vede.

Zda bude výbor pro evropské záležitosti usnášeníschopný, aby mohl Jacques zvolit, není podle Krilla jisté. Řada členů výboru se mu z jednání výboru již omluvila. Poslankyni Jacques zvolili do čela loni v listopadu koaliční poslanci ve výboru předsedkyní, sněmovna ji ale poté do funkce nepotvrdila.

Hlavním důvodem, proč se má výbor kvůli volbě sejít, je to, že sněmovna by měla v pátek také potvrzovat do funkcí i předsedy jiných výborů, uvedl Krill. Za hejtmana Davida Ratha má v čele výboru pro zdravotnictví potvrdit sociálního demokrata Jaroslava Krákoru a za Miloslava Kalu v čele mandátového a imunitního výboru potvrdit poslankyni ČSSD Hanu Šedivou.

Křeslo předsedy evropského výboru obsadili po parlamentních volbách zelení. Původně v něm seděl Ondřej Liška. Opustil ho poté, co se v prosinci 2007 stal ministrem školství. Výbor, který podle koaličních i opozičních politiků hraje důležitou roli kvůli českému předsednictví EU, tak již víc než rok nemá svého šéfa.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek