Obama zaujal Schwarzenberga neformálním přístupem

05.04.2009
čtk

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes ocenil především „čerstvý, velmi neformální přístup“ nového amerického prezidenta Baracka Obamy k řešení problémů. Šéf české diplomacie to novinářům řekl po dnešním summitu EU-USA, který v Praze uspořádalo české předsednictví unie. Souběžně s jednáním hlav států se setkali i jejich ministři zahraničí a podle Schwarzenberga diskutovali především o evropském programu Východního partnerství, situaci v západním Balkánu, Blízkém východě a soustředili se i na vývoj v Afghánistánu a Pákistánu.

Právě k většímu zapojení Evropské unie do snah mezinárodního společenství v Afghánistánu dnes evropské spojence Obama vyzval. Evropa může a musí dělat víc, uvedl. Schwarzenberg upozornil, že EU by se podle představ svých diplomatů měla soustředit především na civilní obnovu země poničené konflikty. Podle něj je pravda, že se mezinárodnímu společenství v této oblasti podařilo dosáhnout větších úspěchů, než se v Evropě obecně ví, na druhou stranu bezpečnostní situace tam stále není dobrá a atentátů přibývá.

Podle Schwarzenberga byly při dnešní návštěvě amerického prezidenta nejvýznamnější tři momenty. Prvním je fakt, že se Obama rozhodl setkat s Evropskou unií jako celkem, nejen tedy s bohatými a silnými hráči v rámci G20 nebo v rámci Severoatlantické aliance. Významné je, že to udělal u nás. V malé zemi, která ještě před 20 lety byla politicky úplně jinde, připomněl český ministr.

Třetím významným bodem podle něj bylo Obamovo vystoupení na Pražském hradě, kde prezident USA vytyčil svou zahraniční politiku do budoucnosti. Schwarzenberg přitom Obamova slova chápe jako podporu plánům na vznik radaru americké protiraketové obrany v České republice, pokud se Írán nevzdá svého jaderného programu. Poslední zkoušky, pokud jsem informován, proběhly mnohem líp, než jsme tušili, poznamenal ministr. Američané však podle něj v současnosti na stavbu nebudou tlačit, protože začínají své rozhovory s Teheránem. Já doufám, že bude jednou svět, kde ten radar nebude potřebný. Nicméně situace ve světě není taková, že bych v to věřil, dodal.

Šéfovi české diplomacie přišla zajímavá i Obamova starost o globální změny klimatu. Podle něj americký prezident dopoledne při jednáních na Pražském hradě na toto téma ladil noty i s vicepremiérem české vlády v demisi a ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem.

Podivné: nebavili se o klimatu, odpověděl pak s úsměvem na otázku, zda Obama o změnách počasí na planetě hovořil i s českým prezidentem Václavem Klausem. Ten je v této věci velmi skeptický.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek