Evropa: ČR povede neznámý muž bez politických ambicí

10.04.2009
čtk – aktualizováno

Čtvrteční jmenování dosavadního předsedy Českého statistického úřadu Jana Fischera novým předsedou české vlády komentují dnes jen některé evropské listy; objevují se slova o neznámém úředníkovi, o převaze Václava Klause a o velké koalici.

Nejrozsáhlejší komentář zveřejnil ruský Kommersant, který za hlavní Fischerovu přednost označuje to, že dosud nikdy neprojevil žádné politické ambice a z premiérského křesla se míní vrátit do předchozí funkce. Zároveň však deník zdůrazňuje, že tento doposud neznámý pražský úředník bude po tři měsíce řídit Evropskou unii, než její vedení v červnu převezme Švédsko.

Doteď se v republice debatuje o tom, jak velkou škodu způsobila opozice (odvoláním vlády Mirka Topolánka) prestiži Česka jako předsedající země… Nový premiér nyní bude nucen se za chodu zapojit do přípravy nastávajících summitů EU s Ruskem, Čínou, východoevropskými státy a možná ještě i s USA, nemluvě o práci s vedením členských zemí unie při řešení politických a hlavně ekonomických problémů, poznamenal Kommersant.

Postup vůdce opozice Jiřího Paroubka lze prý však naprosto chápat, protože není politika, který by nevyužil kritické situace svého oponenta k tomu, aby jej zbavil postavení a sám o ně neusiloval, a to tím spíše, že podle průzkumů sociální demokraté mohou počítat s přesvědčivým vítězstvím v nastávajících volbách.

Francouzský deník Le Figaro přišel s titulkem: Český premiér bez politických ambicí, a cituje Hospodářské noviny, že právě proto byl Fischer do této funkce vybrán. Podle Libération je to tedy euroskeptický Václav Klaus, který má opět navrch. S odvoláním na český vládní zdroj Libération dodává, že Klaus povede evropské vrcholné schůzky, aby zajistil kontinuitu.

Maďarské levicově liberální noviny Népszabadság píší, že nová česká vláda bude ve skutečnosti konzervativně-sociálnědemokratickou velkou koalicí, i když se oficiálně nazývá vládou expertů. Každý je spokojen, pokračuje deník. Snad s výjimkou ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry, který se může trápit tím, že jeho země kvůli vnitropolitickému zmatku nesklidí diplomatické vavříny, které jinak k předsednictví EU patří. Co je to však v porovnání se skutečností, že Čechy nyní čekají klidné – od zákopových bojů politiků v zásadě odproštěné a hospodářskými problémy nepříliš zastíněné – svátky, dodává Népszabadság.

Neznámý nestraník, tak označují nového českého premiéra německé deníky. Der Spiegel dokonce přidává větu nově jmenovaného Fischera Nejsem politik, a dodává, že čprioritou českého premiéra bude předsednictví EU a úkoly z toho vyplývající. Představit se Fischer má na summitu k východnímu partnerství.

Spiegel se současně ptá, jaký postoj zaujme tento premiér bez ambicí k Lisabonské smlouvě, kterou čeká boj v Senátu, a k níž se Fischer doposud nevyjádřil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek