Adamkus: O pozvání Lukašenka do Prahy musí rozhodnout ČR

15.04.2009
čtk

Podle litevského prezidenta Valdase Adamkuse může být na květnový summit EU o východním partnerství pozván i běloruský autoritativní prezident Alexandr Lukašenko. Konečné rozhodnutí o povolení jeho příjezdu do Prahy ale musí udělat české předsednictví unie. Podle agentury APA to dnes prohlásila Adamkusova mluvčí.

Baltská tisková agentura BNS s odvoláním na diplomatické zdroje současně uvedla, že Lukašenko již signalizoval, že i v případě pozvání se schůzky, která projekt východního partnerství oficiálně zahájí, nezúčastní. Místo něj by tak mohl přijet běloruský premiér Sjarhej Sidorskyj.

Adamkus zdůraznil, že podporuje účast částečně mezinárodně izolovaného Běloruska na tomto projektu, který by měl podle něj pomoci k šíření demokratických hodnot a k zahájení nutných reforem v tomto státě.

Projekt východního partnerství je jednou ze zahraničněpolitických priorit českého předsednictví EU. Vedle Běloruska se do programu sbližování sedmadvacítky s postsovětskými republikami mají zapojit také Arménie, Ázerbájdžán, Gruzie, Moldavsko a Ukrajina. Unie do něj do roku 2013 investuje na 600 milionů eur (přes 16 miliard korun).

Ve čtvrtek se do Minsku chystá český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Černínský palác náplň jeho cesty nezveřejnil, lze ale očekávat, že s tamními představiteli bude jednat také o případné účasti na summitu v Praze, který je naplánován na 7. května.

Evropská unie i Česká republika běloruský režim mnohokrát kritizovaly kvůli porušování lidských práv a potlačování opozice. Situace se ale v poslední době trochu uvolnila. To se projevilo i v tom, že Brusel nedávno prodloužil pozastavení cestovních sankcí pro tamní předáky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek