Economist: Francouzi se po Obamově návštěvě cítí rozčarováni

15.04.2009
Euroskop

Žádný evropský politický představitel se nesnažil o nápravu vztahů s Američany více než Nicolas Sarkozy. Nyní po Obamově návštěvě Evropy se však Francouzi cítí rozčarováni, píše the Economist z 8. dubna.

Francouzský prezident se již od svého zvolení v roce 2007 snažil přesvědčit Ameriku, že Francie je důvěryhodný partner, dokonce alternativní zprostředkovatel vedle Británie. Při každé příležitosti usiloval o to, aby francouzsko-americké vztahy obrátily novou stránku po tom, co se v Americe slovo francouzský následkem války v Iráku stalo symbolem pro zradu.

Obama splnil všechna zdvořilostní gesta. Před summitem NATO ve Strasbourgu vedle hrdého Sarkozyho nazval Francii nejstrarším a prvním spojencem a i když Sarkozy odmítnul posílil francouzské jednotky v Afghánistánu, pochválil mimořádné vůdcovství Sarkozyho.

Ve Francii se tak rozšířila úleva nad pragmatismem nové americké administrativy. Vysoce postavení úředníci a diplomaté mluví o konci ideologické zahraniční politiky a tvrdí, že jejim názorům na situaci v Iránu nebo Sýrii je nyní nejen nasloucháno, ale jsou dokonce vyžadovány. V Obamově týmu je dokonce překvapivé množství těch, kdo umí mluvit francouzsky, včetně generála Jima Jonese, který studoval ve Francii.

Avšak za vstřícnými slovy se skrývají nedorozumění, a to nejen o počtu vojáků v Afghánistánu. Francouzský hněv způsobilo Obamovo vyjádření podpory tureckému členství v EU. Americký prezident se sice účastnil oslav 65. výročí vylodění v Normandii, ale přesto pociťovali Francouzi zklamání nad tím, kolik úsilí stálo dohodnutí této akce. Britský premiér nejen hostil Obamu během summitu G20 v Londýně, ale také jej navštívil ve Washingtonu. To považují Francouzi za nefér.

Jako důvod francouzského rozčarování vidí the Economist ¨nafouknutá očekávání. Ani Němcům, ani Italům neprokazoval Obama v Evropě tolik přízně jako Francouzům. Od Sarkozyho bylo nerealistické očekávat, že může soupeřit se zvláštními vztahy mezi Británií a USA, míní the Economist.

Ale ani jeho teatrální styl věci nepomohl. To, že spolu s Německem napomohl tomu, aby se ze summitu G20 stalo zúčtování mezi kontinentálními Evropany a Anglosasy mu sice přidalo body ve Francii, ale rozhodně ho to neučinilo oblíbeným u amerického prezidenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek