Moldavsko: Statisíce lidí žádá o rumunské občanství

15.04.2009
čtk

Až jeden milion občanů Moldavska požádal o občanství Rumunska. Podle agentury APA o tom v televizi TVR1 informoval rumunský prezident Traian Basescu. V současné době leží na rumunské ambasádě v Kišiněvě 650.000 obálek se žádostmi o občanství. Moldavskem, kde žije 4,3 milionu lidí, zmítají protesty proti vítězství komunistů v údajně zfalšovaných volbách.

Rumunskými občany se prý chtějí stát celé rodiny. Podle Baseska stojí za obrovským zájmem o rumunské občanství špatná situace v sousedním Moldavsku. Zejména mladí vidí lepší šance uplatnit se v Evropské unii, do níž Rumunsko vstoupilo v roce 2007. Ještě před vstupem do unie vystavila Bukurešť moldavským uchazečům řadu rumunských pasů.

Basescu řekl, že systém vydávání rumunských pasů se zjednodušil pro ty, kteří rumunské občanství proti své vůli ztratili. Připomněl také, že podle odhadů Bukurešti má rumunské kořeny 65 až 70 procent obyvatel Moldavska. Moldavsko má s Rumunskem společné dlouhé historické a kulturní tradice a stejný jazyk. V letech 1918 až 1940 bylo území dnešního Moldavska součástí Rumunska.

Parlamentní volby, které se v Moldavsku konaly 5. dubna, vyhráli komunisté. Opozice výsledky neuznala a demonstrace přerostly v pouliční nepokoje. Ústřední volební komise v Moldavsku dnes začala přepočítávat více než 1,5 milionu hlasovacích lístků ze sporných voleb. Podle opozice ale přepočítávání hlasů dospěje ke stejnému zfalšovanému výsledku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek