Schwarzenberg ve Vatikánu o papežově návštěvě

15.04.2009
čtk

O přípravě předpokládané zářijové cesty papeže Benedikta XVI. do České republiky jedná ve Vatikánu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Šéfa české diplomacie přijal ke krátké rozmluvě sám papež, jakož i vatikánský státní sekretář kardinál Tarcisio Bertone. Na programu je večer i setkání s tajemníkem Svatého stolce pro styky se státy arcibiskupem Dominiquem Mambertim.

Český velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík sdělil, že ministrova schůzka s kardinálem Bertonem, který fakticky zastává úřad vatikánského premiéra, byla zaměřena především na podzimní papežovu cestu do ČR a také na připravovanou návštěvu prezidenta Václava Klause ve Vatikánu.

Oficiální termín papežovy cesty ještě nepadl, řekl velvyslanec Vošalík. O podrobnostech návštěvy Benedikta XVI. má ministr Schwarzenberg jednat i s arcibiskupem Mambertim, který stojí v čele vatikánské diplomacie.

Schwarzenberg se rovněž zúčastnil generální audience u papeže Benedikta XVI., který ho přijal ke krátké rozmluvě. Papež podle Vošalíka projevil živý zájem o situaci v ČR i o postavení české katolické církve.

Šéf české diplomacie se také sešel k soukromé schůzce s kardinálem Tomášem Špidlíkem, významnou osobností současné katolické církve, a ještě ráno položil květiny k hrobu kardinála Josefa Berana. Primas český kardinál Beran byl katolický duchovní a teolog, za nacismu i komunismu byl politickým vězněm. Zemřel v Římě v roce 1969.

Papež Benedikt XVI. se během dnešního audienčního proslovu vrátil k víkendovým oslavám Velikonoc. Zdůraznil, že vzkříšení Krista, které si v této souvislosti křesťanští věřící připomínají, je skutečná, dějinná událost.

Současně vyjádřil lítost nad tím, že v naší době existuje mnoho lidí, kteří se snaží popřít dějinnost této události, když toto vyprávění evangelia redukují na pouhý mýtus…, zatímco četná svědectví dokládají, že šlo o skutečnou, historickou událost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek