Firmy získají na dotacích EU téměř 8 miliard

19.04.2009
čtk

Do konce letošního března bylo v rámci Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) vydáno více než 1500 rozhodnutí o udělení dotací celkem za 7,8 miliardy korun.

Podpora nejčastěji míří do zpracovatelského průmyslu. Vyplývá to z údajů ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechInvest. České firmy mohou z programu od roku 2007 do roku 2013 získat celkově 3,6 miliardy eur (95 miliard Kč).

V aktuálním období mohou z OPPI čerpat prostředky všechny regiony, kromě hlavního města Prahy, kde úroveň hrubého domácího produktu je vyšší než 75 procent průměru zemí EU, a tudíž na čerpání nemá nárok. Nejvíce dotací získali podnikatelé z Moravskoslezského kraje v celkové výši 1,1 miliardy korun. Více než miliardu dále získal už jen Jihomoravský kraj.

Současná hospodářská krize však poznamenala i tuto oblast. Podle generální ředitelky CzechInvestu Alexandry Rudyšarové agentura již od konce minulého roku registruje zvýšenou opatrnost podnikatelů při plánování investičních projektů. Velký vliv na to má ochota bank poskytovat výhodné úvěry pro podnikatele, řekla ČTK. MPO proto na počátku roku vyhlásilo druhou možnost získání peněz z programu Záruka, který je součástí OPPI. Program nabízí malým a středním podnikatelům zvýhodněnou záruku za bankovní úvěry od vybraných komerčních bank, v celkovém objemu 1,65 miliardy korun.

Od doby, kdy ČR vstoupila do EU, existoval do konce roku 2006 Operační program Průmysl a podnikání. Rozpočet činil 387 milionů eur (deset miliard Kč). V těchto týdnech probíhá poslední vyplácení peněz podnikatelům. Z programu se podaří získat asi 98 procent prostředků, uvedlo ministerstvo.

Do roku 2007 pocházelo 75 procent dotací z evropských strukturálních fondů a zbytek dotoval státní rozpočet ČR. U OPPI pochází již 85 procent peněz z evropských fondů. Vedle evropských existují národní programy podpory tuzemského průmyslu, mezi které patří například systém investičních pobídek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek