Kdo má šanci v evropských volbách?

19.04.2009
čtk

Větší šanci na úspěch v evropských volbách mají podle politologů spíše současní europoslanci a čeští zákonodárci než zástupci jiných profesí. Myslí si to alespoň Bohumil Doležal a Petr Just. Podle dalšího politologa Dana Marka ale povolání kandidátů nebudou mít velký vliv.

Spíš záleží na konkrétní osobnosti, bez ohledu na profesi, řekl ČTK Marek. Podle Justa však ve prospěch zákonodárců hrají především zkušenosti s legislativním prostředím. Europoslanci mají výhodu ve znalosti prostředí, hendicapem je nízká publicita v českých médiích, uvedl Just.

Doležal favorizuje europoslance velkých stran. Kandidaturu známých osobností nebo odborníků z různých profesí vnímá spíše jako důkaz toho, že strany, které je nominovaly, nemají dost silnou pozici. Ty strany chybně sázejí na to, že se bude opakovat ta situace jako před pěti lety, kdy tu byl určitý chaos; ty volby byly prvně a do Evropského parlamentu se dostali i takoví lidé jako paní (Jana) Bobošíková, řekl ČTK. Já si myslím, že se za těch pět let situace u nás standardizovala a lidé budou volit ty velké strany, dodal.

Podobně Just má za to, že se zřejmě v eurovolbách neprojeví podpora, kterou na komunální nebo státní úrovni získávají kandidáti z řad lékařů ři profesorů. Nepředpokládá také, že by se v eurovolbách výrazně prosazovali ekonomové, přestože hospodářství a boj proti krizi bude zřejmě patřit mezi hlavní volební témata. Viděl bych je spíš na úřednická místa, například v Evropské komisi, řekl ČTK.

Určitým specifikem letošních eurovoleb bude podle Marka skutečnost, že zemi bude vládnout úřednický kabinet Jana Fischera. Opozice nebude mít vládu, vůči které by se mohla vymezit. Sociální demokracie se tak připravila o určitou výhodu, prohlásil Marek.

O znovuzvolení se pokouší drtivá většina těch, kteří v Evropském parlamentu nyní Česko zastupují. Tři europoslanci menších stran a hnutí vsadili na vlastní seskupení. Ani o české poslance není na kandidátkách velkých stran nouze. Ze senátorů se o Evropský parlament pokouší Jaromír Štětina jako lídr koalice starostů a nezávislých. Zatímco v případě jeho úspěchu by prezident musel vyhlásit doplňovací senátní volby v Praze 10, za české poslance by v případě jejich zvolení do Evropského parlamentu nastoupili do sněmovny jejich náhradníci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek