Brusel navrhl půjčku pět miliard eur Rumunsku

21.04.2009
čtk

Evropská komise navrhla poskytnutí půjčky Rumunsku ve výši pěti miliard eur, která by zemi měla pomoci překonat následky globální finanční krize. Úvěr je součástí celého balíku finančních prostředků ve výši 20 miliard eur, který by měly Rumunsku poskytnout mezinárodní instituce. Mezinárodní měnový fond (MMF) například zemi půjčí téměř 13 miliard eur, další prostředky poskytne i Světová banka (SB).

Rumunsko je po Maďarsku a Lotyšsku třetí zemí EU, která v nynější finanční a ekonomické krizi dostane pomoc od MMF a od samotné unie. Úvěry by měly podpořit rozpočtovou politiku vlády a zlepšit dlouhodobou udržitelnost státních financí.

Dvě třetiny těchto finančních prostředků by měly směřovat do centrální banky na podporu devizových rezerv a k udržení kurzu domácí měny na úrovni, jež by nepoškozovala ekonomiku. Zbytek peněz by měly získat komerční banky na podporu hypoték a dalších úvěrů.

Podpora je podmíněná implementací rozpočtových, finančních a strukturálních opatření, která by vrátila Rumunsko na cestu výrazné a udržitelné konvergence, řekl dnes novinářům eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Joaquín Almunia.

Některé země ve střední a východní Evropě se před časem dostaly pod tlak globální finanční krize, která eskalovala loni na podzim. Nejvíce zasaženy jsou státy závislé na vnějším financování. Jedním z nich je i Rumunsko, které má vysoké dluhy v cizích měnách a podle řady ekonomů by se bez mezinárodní pomoci mohlo propadnout do platební krize.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek