Operátoři podpoří EU v boji s mobilní šikanou

21.04.2009
čtk

Polovina desetiletých a 87 procent třináctiletých dětí v EU má vlastní mobilní telefon. Protože roste počet „nevhodných“ informací i rizik, se kterými se děti mohou ve světě mobilů setkat, vyzvala Evropská komise operátory k zavedení opatření na ochranu dětských uživatelů před zneužíváním.

Na opatřeních pro ochranu mladých uživatelů se Evropská unie dohodla před dvěma lety. Podle Komise se jich drží mobilní operátoři ve 22 členských státech. Na 80 procent operátorů již také zabezpečilo telefony tak, aby měli kontrolu nad přístupem dětí k nevhodným informacím nebo informacím určeným pro dospělé.

V Česku již loni spustil Vodafone službu dětský profil, která rodičům umožňuje zamezit dětem přístup z mobilu na nevhodné stránky s násilím nebo erotickými seznamkami a zároveň operátor blokuje nelegální stránky s dětským pornem na základě databáze britské Internet Watch Foundation. Stejnou databázi začne k blokování stránek využívat i T-Mobile, který tzv. dětský spustí v květnu.

Telefónica klade místo blokování důraz na osvětu a chce děti i rodiče informovat o potenciálních rizicích internetu a způsobu jak stále sofistikovanější technologie zvládat.

Podle informací prezentovaných Komisí se 51 procent rodičů v Evropské unii obává, že jejich děti se mohou prostřednictvím mobilu dostat k fotografiím plným násilí nebo pornografickým materiálům. Čtyřicet devět procent rodičů v EU se prý obává, že jejich potomci mohou být prostřednictvím mobilů vystaveny šikaně, například ze strany dalších dětí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek