Průzkum: firmy v EU považují za největší riziko ochranářství

21.04.2009
čtk

Až 55 procent evropských zaměstnavatelů považuje podle letošního průzkumu jejich sdružení BusinessEurope za největší riziko podnikání protekcionismus. Ochranářství je jedním z největších hrozeb pro světový obchod, řekl na dnešním semináři o odstraňování překážek obchodu mezi EU a USA prezident Svaz průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

Na dopady nedostatečně pružného a otevřeného světového obchodu poukázal výkonný ředitel skupiny Transatlantic Business Dialogue Jeffries Briginshaw. Pokud bychom dnes mohli mávnout čarovným proutkem a eliminovat exitující bariéry, zejména ohledně regulací, byli bychom schopni přidat ekonomice tři procenta HDP, dodal. K regulacím trhu uvedl, že je třeba ji nikoliv zrušit, ale zefektivnit.

Christian Siebert, vedoucí sekce mezinárodních vztahů, která je součástí Generálního ředitelství pro obchod a průmysl v Evropské komisi, připomněl, že každodenní tok přímých zahraničních investic mezi USA a Evropskou unií představuje dvě miliardy eur (asi 54 miliard Kč). Za největší výzvy do budoucna označil pak prevenci vůči protekcionismu, zelenou ekonomiku a energetiku a vývoj technologií.

Obchodní vazby jsou podle ředitele vnějších vztahů BusinessEurope Adriana van den Hovena nastaveny, ale je nutné zjednodušit podmínky pro setkávání podnikatelů. Je třeba se posunout o krok dopředu a ulehčit podnikatelům jejich obchodní cesty a jednání. Například by bylo nutné zmírnit bezpečnostní opatření a vízové požadavky, vztahující se na podnikatele, navrhl. Poukázal také na vytváření bariér v rámci EU a na někdy podle něj příliš přísná opatření bruselské administrativy, což pak vede evropské podnikatele k přesunu aktivit do jiných oblastí světa.

Odstupující místopředseda vlády ČR pro evropské záležitosti Alexandr Vondra upozornil na to, že na přelomu června a července se uskuteční ve Washingtonu mítink EU a USA, který může být klíčový pro další rozvoj transatlantických vztahů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek