Redingová: EU navýší investice do informačních technologií

21.04.2009
čtk

Evropská komise až do roku 2013 každoročně navýší financování výzkumu informačních technologií budoucnosti o 70 procent. Informovala o tom eurokomisařka pro informační technologie Viviane Redingová. Finanční injekce EU mají jít například do kybernetiky či kvantové výpočetní techniky.

Podle Redingové je nutné, aby Evropa dohnala Spojené státy a Japonsko v oblasti informačních a komunikačních technologií (IKT). Evropa musí být vynalézavá a odvážná – zejména v době krize. Výzkum je základem inovace, která je klíčovým předpokladem pro dlouhodobou celosvětovou konkurenceschopnost Evropy, řekla eurokomisařka na zahájení konference Věda za hranicemi fikce v Praze.

Evropská komise při této příležitosti navrhla členským státům zdvojnásobení investic do výzkumu budoucích informačních technologií na vnitrostátní a evropské úrovni. EK sama za sebe ohlásila, že od příštího roku s platností na tři roky zvýší stávající roční financování IKT ve výši 100 milionů na 170 milionů eur (4,6 miliardy Kč).

Cílem výkonného orgánu EU je rovněž zahájit do roku 2013 alespoň dvě vzorové výzkumné iniciativy, které spojí přeshraniční úsilí vědců zabývajících se IKT.

Investice, které Evropa dává na výzkum informačních a komunikačních technologií, zatím výrazně zaostávají například za USA či Japonskem. Jako příklad projektů, do kterých by měla unie více investovat, uvádí Evropská komise invalidní vozík ovládaný myšlenkami pacienta, který na něm sedí. Ten společně vyvinuli vědci ze Švýcarska, Finska, Itálie a Belgie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek