Premiér Topolánek navštíví Moldavsko a Izrael

22.04.2009
čtk

Dosluhující premiér Mirek Topolánek odlétá na návštěvu Moldavska, jehož opozice se brání uznat výsledek nedávných parlamentních voleb. Ještě odpoledne se premiér přesune z Moldavska do Izraele, kde se zdrží do pátku.

Proti výsledkům voleb měla námitky protikomunistická opozice, jejíž stoupenci vzápětí po volbách 5. dubna zahájili vlnu rozsáhlých demonstrací. Přepočítávání více než 1,5 milionu hlasovacích lístků však došlo k závěru, že definitivní výsledky voleb se odlišují od původních údajů jen v detailech. Komunisté podle nich získali téměř 50 procent hlasů.

Opoziční strany tvrdí, že volby i přepočítávání hlasů byly zfalšované a hlasovací seznamy nabobtnaly o jména 400.000 lidí, kteří jsou buď mrtví nebo žijí v zahraničí.

Statisíce Moldavanů proto nyní požádaly na rumunském velvyslanectví v Kišiněvě o občanství a chtějí se vystěhovat do Rumunska, tedy členského státu Evropské unie.

Topolánek má na programu jednání setkání s moldavskou opozicí, která se chce obrátit ještě na odvolací soud. Dále premiéra přijmou předsedkyně moldavské vlády Zinaida Greceaniiová i prezident Vladimir Voronin.

Česká republika jako současná předsedající země Evropské unie svolala na 7. května do Prahy summit věnovaný projektu východnímu partnerství. Kromě Moldavska se na něm počítá s účastí Běloruska, Arménie, Ázerbájdžánu, Gruzie a Ukrajiny. EU těmto zemím nabízí výměnou za reformy sbližování s Evropskou unií, která chce do programu do roku 2013 investovat na 600 milionů eur (přes 16 miliard korun).

Premiér se ještě odpoledne přesune do Izraele, kde se sejde se svým protějškem Benjaminem Netanjahuem a šéfem tamní diplomacie Avigdorem Liebermanem. Poté se v Ramalláhu setká s předsedou kabinetu, který ovládá západní břeh Jordánu Salámem Fajadem a s nejvyšším představitelem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek