Topolánek: Evropa musí změnit postkoloniální přístup k Africe

22.04.2009
čtk

Evropa musí mít s Afrikou partnerský vztah, shodovali se po včerejší schůzce v Praze premiér Mirek Topolánek a předseda Komise Africké unie Jean Ping. K tomu má podle Topolánka napomoci naplňování osmibodového akčního plánu strategického partnerství Evropské a Africké unie, který byl přijat předloni na summitu v Lisabonu.

Evropa pochopila, že musí změnit postkoloniální přístup, který k Africe dlouhé desítky let měla, a že musí nastavit partnerský vztah na zcela konkrétních projektech v těch oblastech, které zajímají více africké země, než samotnou Evropskou unii, uvedl Topolánek.

Je to naprostá pravda, co říká pan premiér, potvrdil Ping, kterého podle jeho slov Topolánek ohromil znalostí možností spolupráce Evropy s Afrikou. Afrika podle něj potřebuje investice do infrastruktur, do dopravní sítě, obchodu a služeb, podle Topolánka i do energetiky, a mohla by těžit z plánů na oživení ekonomiky.

Lisabonská strategie je podle Topolánka také reakcí na pronikání Číny na africký kontinent. Ping k tomu podotkl, že Evropu a Afriku spojuje historie, kultura i územní blízkost. Toto jsou svazky, které s Čínou nemá, nemluvíme čínsky, uvedl s tím, že další rozvoj bude záležet na evropské postoji. Realita je podle Pinga taková, že Čína patří spolu s Indií k tahounům světové ekonomiky, k čemuž potřebuje suroviny z Afriky.

Gabonský diplomat Ping je v čele Komise Africké unie od loňského dubna. Ve své zemi vedl ministerstvo zahraničí, předsedal také Valnému shromáždění OSN. Africká unie sdružuje všechny státy kontinentu mimo Maroka. Jejím cílem je dosáhnout většího sblížení afrických zemí v oblasti obrany, zahraničních vztahů a ekonomiky. Za vzor si bere model Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek