Zadlužení Evropy narůstá

22.04.2009
čtk

Hospodaření členských států Evropské unie se loni kvůli finanční a hospodářské krizi prudce zhoršilo. Vyplývá to z dat, které zveřejnil Eurostat. Nejrůznější záchranné balíčky a nečekané výdaje na záchranu finančních institucí vedly k tomu, že 21 zemí ze 27 zaznamenalo prohloubení rozpočtového schodku.

Výjimkou není ani Česko, jeho rozpočtový schodek ve výši 1,5 procenta HDP a státní dluh ve výši 29,8 procenta HDP, ale patří v Unii k těm nejnižším. Průměrný rozpočtový deficit v EU loni vzrostl na 2,3 procenta HDP z 0,8 procenta HDP v roce 2007 a v eurozóně na 1,9 procenta HDP z 0,6 procenta HDP.

V eurozóně průměrná výše státních dluhů loni vzrostla na 69,3 procenta HDP ze 66 procent HDP v roce 2007, přičemž sama eurozóna si stanovila za jedno z pravidel přijetí eura dluh, který nepřesáhne 60 procent HDP. V celé evropské sedmadvacítce průměrná výše státního dluhu vzrostla na 61,5 procenta HDP z 58,7 procenta HDP.

Zhoršování hospodaření teoreticky vystavilo hned několik států případným sankcím za porušování unijních pravidel. EU ale nicméně již před časem dala najevo, že bude v době krize benevolentnější než jindy. Devět zemí překročilo povinnou hranici rozpočtového deficitu tří procent HDP a také devět států překračuje šedesátiprocentní hranici celkového státního dluhu.

Největší rozpočtový deficit v roce 2008 zaznamenalo Irsko (-7,1 procenta HDP), Británie (-5,5 procenta HDP) a Rumunsko (-5,4 procenta HDP). Navzdory zhoršování situace v hospodářství na konci loňského roku celkem sedm členských států EU vykázalo v roce 2008 rozpočtový přebytek, přičemž největší přebytek zaznamenali statistici ve Finsku (+4,2 procenta HDP), Dánsku (+3,6 procenta HDP) a Lucembursku (+2,6 procenta HDP).

Nejvíce zadluženou zemí v EU je Itálie, kde celkový dluh přesahuje jako v jediném případě výši ročního HDP a činí 105,8 procenta HDP. Druhé místo patří Řecku (97,6 procenta HDP) a třetí Belgii (89,6 procenta HDP), která ale dluh v posledních letech výrazně snížila. Nejméně zadluženým státem naopak loni bylo Estonsko, v kterém celkový dluh nedosahuje ani pěti procent HDP.

V současnosti téměř neexistuje naděje, že by se situace mohla zlepšit již letos. Naopak by se měla zhoršovat a průměrná výše rozpočtového schodku v Evropské unii by v tomto roce měla přesáhnout čtyři procenta HDP a byla by tak nejvyšší za posledních 15 let. Většina členských států by s nápravou rozpočtových schodků měla začít v roce 2010. Ty, které mají veřejné finance v lepším stavu, ale mohou začít až v roce 2011. Nedávno se na tom shodli ministři financí EU, přičemž tuto iniciativu vypracoval český ministr financí Miroslav Kalousek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek