Dienstbier: Vstup Makedonie do EU brzdí spor o název i krize

23.04.2009
čtk

Rozšíření Evropské unie o Makedonii brzdí nejen spor o název této bývalé jugoslávské republiky s Řeckem, ale také současná ekonomická krize. ČTK to dnes před cestou do Skopje řekl předseda senátního zahraničního výboru Jiří Dienstbier (za ČSSD). Přesto doufá, že se s přístupovými rozhovory začne příští rok.

„Původně měly začít už za našeho předsednictví, jenomže protože není Lisabonská smlouva ještě schválena, bez ní se těžko dá Unie dále rozšiřovat,“ uvedl Dienstbier. Světová ekonomická krize navíc oslabila nadšení pro integraci balkánských zemí. „To je další problém, který bude třeba překonávat,“ míní Dienstbier.

Ke sporům o název podobně jako nedávno premiér Mirek Topolánek (ODS) poznamenal, že se s tím zatím nedá nic dělat. „Protože na obou stranách je to naprosto zablokované. Žádný politik, žádná strana ani v Makedonii, ani v Řecku si nemůže dovolit příliš ustoupit, protože by okamžitě propadli ve veřejném mínění a ve volbách,“ uvedl Dienstbier.

Řecko odmítá makedonský záměr používat označení Republika Makedonie. Toto jméno podle Řeků odkazuje výhradně na oblast severního Řecka; trvají na tom, aby Skopje používalo název Bývalá jugoslávská republika Makedonie (FYROM), pod nímž je zaregistrována i v OSN. Ze stejného důvodu Řecko maří i makedonské úsilí o vstup do NATO.

„Mluví se o tom, že by snad nakonec mohla být nějaká shoda na názvu jako Republika severní Makedonie nebo Republika horní Makedonie, ale ani to zatím není navrhovaný kompromis, ani to zatím neberou obě strany příliš nadšeně,“ podotkl Dienstbier, bývalý ministr zahraničí a zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii.

Makedonský premiér Nikola Gruevski minulý měsíc při návštěvě Prahy vyjádřil víru, že se rozepři podaří vyřešit po červnových volbách do Evropského parlamentu. Věří také, že v roce 2010 bude alespoň stanoven termín zahájení přístupových rozhovorů mezi EU a Makedonií, která má status kandidátské země od prosince 2005.

Zatím nejreálnější je ale možnost zrušení vízové povinnosti pro Makedonce k cestám do EU, a to od ledna příštího roku. „To budeme naprosto tvrdě prosazovat,“ uvedl Dienstbier. Podobně se po březnové schůzce s Gruevskim vyjádřil už Topolánek. Makedonie už všechny podmínky pro zrušení víz splnila.

Dienstbier se má ve Skopje během čtyřdenní cesty v čele delegace svého výboru setkat také s novým prezidentem Ďorďem Ivanovem, ministrem zahraničí Antoniem Milošoskim a vicepremiérem pro evropskou integraci Ivicou Bocevskim.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek