Většina ministrů EU na setkání v Mariánských Lázních nepřijede

23.04.2009
čtk

Neformálního setkání ministrů regionálního rozvoje z 27 zemí EU v Mariánských Lázních se účastní pouhých sedm ministrů. ČTK to dnes zjistila z podkladů k setkání. Český ministr pro místní rozvoj v demisi Cyril Svoboda před zahájením akce řekl, že je to kromě dalších důvodů i důsledek nestability na tuzemské politické scéně. Setkání se koná v rámci českého předsednictví EU.

Je to také důsledkem toho, co předvádíme my. To znamená, že všichni v Evropě vědí, že mluví s vládou, která už je v demisi, řekl Svoboda. Nová vláda designovaného premiéra Jana Fischera podle Svobody vznikne na dohodě ODS s ČSSD jako vláda odborníků, ale to prý nesmaže její politický charakter. Je to jakési divadlo s občany České republiky, protože lidé, kteří budou ve vládě, budou poslouchat pokyny svých politických stran, poznamenal. Do této atmosféry moc ministrů nejede. To je jeden z důsledků toho, jaké tady předvádíme divadlo, dodal Svoboda.

Z evropských ministrů figuruje v seznamu organizátorů kromě Svobody estonský šéf místního rozvoje Siim Kiisler, lucemburský ministr Jean-Marie Halsdorf, polská ministryně Elzbieta Bienkowska, ministr Francisco Correia z Portugalska, slovenský ministr místního rozvoje a stavebnictví Igor Štefanov a slovinská ministryně Zlata Ploštajnerová. Většinu delegátů jednotlivých zemí tvoří náměstci a další vysocí úředníci.

Český šéf MMR přitom považuje setkání za důležité pro podobu budoucí politiky soudržnosti unie, známé též pod názvem kohezní politika. Ta určuje rámec pro více než třetinu rozpočtu EU. Dotace v rámci politiky soudržnosti EU se rozdělují především prostřednictvím strukturálních fondů. O pravidlech čerpání peněz z EU po roce 2013, kdy skončí současné rozpočtové období EU, je podle Svobody důležité začít jednat už nyní. Peníze na nové období se totiž prý budou připravovat již od roku 2011.

Proto je nejvyšší čas si říci, kam půjdou peníze a za jakých podmínek, řekl český ministr. My chceme, aby peníze šly do všech zemí Evropské unie, aby žádná nebyla vyloučena, a aby náhodou někdo nevynechal Českou republiku, podotkl Svoboda.

Nárok na finanční prostředky ze strukturálních fondů mají pouze takzvané znevýhodněné regiony, tedy například venkovské či problémové městské oblasti, nebo upadající průmyslové oblasti. Na pomoc má v tomto případě nárok region, který nedosahuje 75 procent průměru HDP na obyvatele v EU.

Svoboda chce směřování dotací do méně rozvinutých regionů dále zachovat. Výše kritéria určovaného průměrem HDP na hlavu se podle něj nezmění. Dotace poskytované v rámci politiky soudržnosti by tak i po roce 2013 mohly získávat všechny regiony Česka kromě Prahy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek