Češi a Češky už mohou pracovat v Belgii

24.04.2009
Euroskop

České ministerstvo práce a sociálních věcí včera navečer oznámilo, že belgická vláda otevřela svůj pracovní trh osmi novějším zemím EU včetně Česka, a to s platností od 1. května. Mluvčí belgické ministryně zaměstnanosti Benoit Lannoo ale dnes sdělil, že rozhodnutí ještě není formální a že by jej v pátek mohla potvrdit vláda na zasedání kabinetu, sdělila ČTK.

Lannoo však zdůraznil, že Belgie nemusí ani v pátek nic oficiálně vyhlašovat ani nikoho informovat, protože země patrně pouze nepožádá o prodloužení přechodného období. To občanům nových členských států zabraňovalo pracovat v Belgie bez povolení.

Ministerstvo zaměstnanosti, práce a sociální shody a ministerstvo pro politiku imigrace a azylu předjednalo návrh rozhodnutí (belgické) vlády nevyužít možnosti požádat Evropskou komisi o prodloužení přechodného období pro volný pohyb pracovních sil na třetí období, řekla mluvčí MPSV Jana Říhová s tím, že české předsednictví tento krok vítá.

Mluvčí ale zároveň řekl, že Belgie vlastně nemusí činit žádné rozhodnutí, protože jde jen o to nepožádat Evropskou komisi o prodloužení přechodného období. Není to rozhodnutí. Je to ‚nerozhodnutí‘. Nemusíme o něm informovat, uvedl Lannoo. Mluvčí tak dal nepřímo za pravdu spekulacím, že Belgie nechce otevření trhu Evropanům z dalších zemí unie příliš provětrávat, protože nechce Belgičanům zdůrazňovat, že trh otevírá v době masivní ekonomické krize.

Otevření belgického trhu by se mělo týkat ČR, Slovenska, Slovinska, Maďarska, Polska a tří pobaltských států. V roce 2004, kdy Česká republika společně s dalšími devíti zeměmi do EU vstoupila, otevřely svůj pracovní trh pouze tři členské země – Irsko, Velká Británie a Švédsko. K nim se od té doby postupně přidávají další členské země, které byly z počátku velmi opatrné. Přechodné období, které umožnilo starým členským státům prodlužovat uzavření svých pracovních trhů vůči členským státům, které přistoupily v roce 2004, skončí v roce 2011.

Posledními dvě země, které využijí přechodného období v plném rozsahu a neotevřou své pracovní trhy dříve, jsou Německo a Rakousko. V případě těchto dvou zemí však již existují výjimky pro řadu povolání či pro lidi s patřičnou kvalifikací.

Velvyslankyně při EU Milena Vicenová ocenila toto rozhodnutí a řekla: „Uvolnění pracovních trhů bylo prioritou českého předsednictví EU. Jsem ráda, že po Dánsku se pro otevření rozhodla i Belgie, citoval portál Euroactiv.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek