Topolánek proti přerušení jednání o akčním plánu EU-Izrael

24.04.2009
čtk

Český premiér Mirek Topolánek nedoporučí, aby unijní ministři zahraničí příští týden přerušili jednání o akčním plánu EU-Izrael. Stejně tak nepodpoří žádné sankce a restrikce vůči Izraeli, jehož nová vláda se zatím nezavázala, že bude pokračovat v mírových jednání s Palestinci. Topolánek to řekl novinářům po dnešní jeruzalémské schůzce s izraelským prezidentem Šimonem Peresem.

Evropská komise dala ve čtvrtek najevo, že vztahy k Izraeli nemohou být posilovány, dokud se židovský stát nezaváže k plnění minulých závazků vůči Palestincům. Nová vláda Benjamina Netanjahua se zatím nepřihlásila ani k principu dvou států, který má Palestincům garantovat samostatný stát. Podle ministra zahraničí Avigdora Liebermana svou politiku vyjasní do 14 dní a seznámí s ní oficiálně na Netanjahuově květnovém setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Věřím nové izraelské vládě a autoritám v celé této oblasti, věřím, že jim jde o to, aby se problém vyřešil, řekl Topolánek. Sdělil také, že prezident Peres není sice v politice stejné krevní skupiny jako Netanjahu, ale přesto se o novém premiérovi domnívá, že je dostatečně zkušený a silný na to, aby dokázal v krátké době přijít s vizí, která bude přijatelná pro arabské státy. Pan Peres věří, že Netanjahu tuto roli zvládne, řekl Topolánek.

K roli ČR a její pomoci v mírových jednáních premiér sdělil, že v rámci EU Česko nemá na rozdíl od mnoha států žádné sobecké motivy, protože nemá velkou muslimskou komunitu ani velmocenské zájmy. ČR je vždy na straně pozitivního řešení na Blízkém východě a ani po jejím předsednictví Evropské unii se na tom nic nezmění. ČR nemá politickou sílu na to, aby mohla bezprostředně pomoci. Izrael ale musí vědět, že má v unii partnera, který mu rozumí, sdělil Topolánek.

Do Peresova úřadu přišel on i celá delegace na přání izraelské strany v neformálním oblečení, což kontrastovalo s vázankami a obleky, které na sobě měli všichni při čtvrtečních jednáních s Netanjahuem a palestinskými politiky. Topolánek jednáním s Peresem ukončil dvoudenní cestu po Izraeli a palestinských autonomních územích, která měla vyjasnit vztahy EU k současné situaci na Blízkém východě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek