Konec hladovění supů

26.04.2009
čtk

Farmáři v některých částech Evropy budou za předem stanovených podmínek moci nechat na svých polích uhynulá domácí zvířata – aby pomohli nakrmit hladovějící supy.

Změnu zákona odhlasovali koncem týdne europoslanci, které k tomuto kroku přiměla zpráva, že hladoví supi, kteří nejčastěji žijí ve Španělsku, podnikají za potravou dlouhé cesty a jeden byl dokonce před časem spatřen v Bruselu na autobusové zastávce. Napsal to zpravodajský server BBC News.

Hlasování europoslanců následovalo po dohodě dosažené mezi Evropskou komisí a Evropským parlamentem, které se ve vzájemné spolupráci snažily najít řešení „supí krize“.

Supi jsou schopní během několika hodin obrat uhynulou krávu nebo ovci na kosti a ochránci přírody je označují za „přírodní uklízeče“. Mnoho supů ale vyhladovělo k smrti od zavedení zákonů Evropské unie, jejichž cílem je zastavit šíření bovinní spongiformní encefalopatie (BSE), takzvané nemoci šílených krav. Tyto zákony vyžadovaly, aby byl venkov očišťován od uhynulého skotu, a to i v případě, že pošel z přirozených příčin.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek