Festival Jeden svět v Bruselu

27.04.2009
čtk

Promítáním filmu o zvěrstvech barmské junty začíná v Bruselu 3.ročník festivalu dokumentárních filmů Jeden svět. Během jednoho týdne mohou diváci zhlédnout 14 filmů. Stálé zastoupení ČR v Bruselu, které letoz zařídilo projekce i v komerčním kině, chce z Jednoho světa v budoucnu udělat regulérní bruselský filmový festival.

Dnešního slavnostního promítání dokumentu Barmský VJ (Burma VJ – Reporting From a Closed Country) v paláci Bozar se zúčastní například vicepremiér pro evropské záležitosti v demisi Alexandr Vondra nebo ředitel nadace Člověk v tísni Šimon Pánek. Právě organizace Člověk v tísni je zakladatelem festivalu.

„Letos poprvé jdeme do komerčního prostoru,“ řekl Jan Vytopil ze stálého zastoupení ČR v Bruselu, podle něhož se na letošním ročníku promítá dvakrát více filmů než loni. „A v roce 2007 se promítaly jenom dva filmy, které stačily k tomu vyvolat demonstraci Kubánců,“ dodává.

„My máme takovou filozofii při všech kulturních akcích. My při vší úctě k našim krajanům, my tady nechceme předvádět kulturu pro krajany, chceme dělat kulturu evropskou, která přitáhne svou kvalitou,“ doplnila česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová.

Další filmy se v rámci festivalu budou promítat i na stálém zastoupení ČR či v budově Evropské komise. Na těchto místech návštěvníci nemusejí platit, stačilo si lístky rezervovat. Na festivalu bude možno zhlédnout i francouzský snímek Barcelona nebo smrt či polský dokument Kites (Draci).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek