Slováci o českém předsednictví

27.04.2009
čtk

Podle slovenského ministra zahraničních věcí Miroslava Lajčáka může výměna české vlády v době předsednictví v Evropské unii poškodit obraz střední a východní Evropy. Praha má ale ještě šanci získat „amnestii“ schválením Lisabonské smlouvy, která reformuje fungování rozšířené EU. Český senát o ní bude jednat na své květnové schůzi. V dnešním vydání to píše slovenský deník Sme.

Naopak pro bývalého šéfa slovenské diplomacie Eduarda Kukana je české předsednictví velké zklamání. Podle něho zvítězila u českých politiků pomstychtivost nad snahou ukázat Česko jako jednotnou a fungující zemi. Když si čeští politici nedokázali odložit o pár měsíců řešení těchto svých sporů, tak je to pro mě hluboké zklamání, a myslím si, že se chovali vysloveně nezodpovědně vůči své vlasti, citoval list Kukana.

Změna vlády v průběhu předsednictví znepokojila předsedu evropského výboru slovenského parlamentu Milana Urbániho z vládní Lidové strany-Hnutí za demokratické Slovensko. Důvěryhodnost střední Evropy a východních států se ztrácí, konstatoval. Česko je po Slovinsku mezi unijními nováčky z bývalého východního bloku druhou zemí, která EU předsedá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek