Vondra pro další sbližování EU s Izraelem

27.04.2009
čtk

České předsednictví Evropské unie chce pokračovat v posilování vztahů sedmadvacítky s Izraelem. Řekl to český vicepremiér pro evropské záležitosti v demisi Alexandr Vondra. Podle něj je potřeba shodnout se na správném tempu, jakým v intenzifikaci vztahů pokračovat.

Proti dalšímu sbližování EU a Izraele se před několika dny postavila Evropská komise. Podle ní bude zintenzivnění vztahů záviset na jasném závazku nového izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že bude pokračovat v mírovém procesu a v práci na vzniku samostatného palestinského státu.

Já si myslím, že k tomu chce přistupovat s chladnou hlavou. Je tady úsilí několikaleté a určitě v něm má cenu pokračovat tempem, na kterém se všichni shodneme. Rozhodneme nevidím důvod něco zastavovat, řekl Vondra.

EK doporučuje počkat

Premiér Mirek Topolánek již v pátek na návštěvě Izraele uvedl, že nebude doporučovat, aby unijní ministři zahraničí přerušovali jednání o akčním plánu EU-Izrael. Stejně tak uvedl, že nepodpoří žádné sankce a restrikce vůči Izraeli.

V letadle na zpáteční cestě z Izraele pak Topolánek novinářům řekl, že výrok eurokomisařky pro zahraniční vztahy Benity Ferrerové-Waldnerové o tom, že vztahy EU k Izraeli mohou být dále zkvalitněny jedině za podmínky, že se Izrael zaváže k pokračování mírových rozhovorů, považuje za příklad arogance Evropské komise.

Komise není v rámci unie politicky odpovědná, paní Ferrerová-Waldnerová se mnou akční plán s Izraelem nekonzultovala. Ano, pozastavila se jednání o akčním plánu, ale rozhodnutí je na radě. Komisařka překročila své pravomoci, řekl Topolánek.

Ferrerová-Waldnerová dnes Topolánkovu kritiku odmítla a zopakovala, že vztahy EU-Izrael se mohou začít posilovat až v momentě, kdy se nová vláda této blízkovýchodní země jasně přihlásí k mírovému procesu.

Koncem loňského roku se Evropská unie rozhodla přes odpor palestinské samosprávy povýšit úroveň svých vztahů s Izraelem. Toto sbližování ale pak prakticky zamrzlo kvůli izraelské vojenské operaci v pásmu Gazy na přelomu roku. Při operaci bylo podle palestinských údajů zabito 1300 Palestinců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek