EU se nedohodla o délce pracovního týdne

28.04.2009
čtk

Členské státy Evropské unie a europoslanci se ani v závěrečném kole jednání v pondělí a v noci na dnešek nedokázali shodnout na tom, jak dlouhý by měl být v unii pracovní týden a jaká nová pravidla by v tomto směru měla v EU existovat. Dnes o tom informovalo české předsednictví EU v tiskové zprávě.

„Na výsledek jednání měly nepochybně vliv blížící se volby do Evropského parlamentu. Poslanci v této době nebyli ochotni přistoupit na dohodu, která by ovšem zlepšila situaci zaměstnanců a zároveň vedla k pružnějšímu pracovnímu trhu. Ten Evropa potřebuje v době hospodářského útlumu, uvedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, který v jednáních s europoslanci zastupoval členské státy.

Navzdory pěti letům jednání o revizi směrnice o pracovní době tak nadále zůstane v platnosti stávající předpis. Spor se vedl kolem stanovení maximální délky pracovního týdne a kolem výjimek umožňujících překročení tohoto limitu.

Ve většině členských států včetně Česka je pracovní doba stanovena na 40 hodin týdně. Mnohé členské státy však využívají výjimku z maximální délky pracovní doby. V tom případě nynější legislativa v Unii umožňuje pracovat například až 78 hodin.

Europarlament chce používání těchto výjimek, jež využívá 15 z 27 členských států, časem zrušit. Rada EU v čele s českým předsednictvím navrhovala snížit stávající limit maximální týdenní pracovní doby na 60 až 65 hodin. To však europoslanci odmítli.

Sdílet tento příspěvek