Berlusconi: Bělorusko by mělo vyjít z izolace

29.04.2009
čtk

Podle italského premiéra Silvia Berlusconiho přišel čas, aby Bělorusko vyšlo z izolace a postoupilo k demokratickým reformám. Šéf italského státu na jednání ve Varšavě také obhajoval svoje rozhodnutí setkat se s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem, s nímž jednal v pondělí v Římě.

Myslím, že přišel čas podnítit Bělorusko, aby dosáhlo demokratických standardů srovnatelných se standardy v evropských demokraciích, řekl Berlusconi ve Varšavě na společné tiskové konferenci s polským premiérem Donaldem Tuskem.

Berlusconi přijel do polské metropole na sjezd předsedů konzervativních stran z Evropské unie, který odstartuje kampaň do voleb do Evropského parlamentu. K Bělorusku se vyjádřil den poté, co se v Římě setkal s jeho prezidentem Alexandrem Lukašenkem, považovaným mnohými za posledního diktátora v Evropě.

Byla to první návštěva běloruského prezidenta v západní Evropě od roku 1996. V Římě ho přijal také papež Benedikt XVI.

Neříkám, že cesta je pro Bělorusko již připravena, ale z Lukašenkových prohlášení cítím snahu a vůli zapojit se do evropského a světového společenství, aby mohl vyvést svoji zemi z izolace, řekl Berlusconi a dodal, že je třeba využít této chvíle.

Donald Tusk zdůraznil, že ke sblížení může dojít za podmínky, že budou v Bělorusku respektována lidská práva.

Podle italské agentury ANSA Lukašenko při pondělní návštěvě v Římě řekl, že na něj nikdo nečinil nátlak ohledně demokratických reforem.

Nikdo se mě na reformy v Bělorusku neptal. Víme sami dobře, jakým směrem se má naše země ubírat a jak reformovat náš politický a sociální systém, cituje Lukašenkova slova ANSA.

Běloruský prezident měl až do loňského října zákaz vstupu do zemí Evropské unie. Byla to jedna ze sankcí, které byly v roce 2006 na běloruský režim uvaleny za potlačování lidských práv. Loni na podzim EU na šest měsíců část sankcí zmírnila, mezi nimi dočasně zrušila i zákaz cestování vysokých běloruských představitelů do zemí EU.

EU po velkém váhání nyní pozvala Bělorusko na květnový summit EU do Prahy, kde chce zahájit program rozšířené spolupráce EU s šesti postsovětskými zeměmi, mezi nimiž je i Bělorusko. Není zatím známo, kdo bude Bělorusko reprezentovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek