EK chce ostřejší pravidla pro odměny bankovních manažerů

29.04.2009
čtk – aktualizováno

Evropská komise dnes schválila nezávazná pravidla týkající se odměn pro bankovní management. Mimo jiné požaduje, aby zaměstnanci museli bankám vrátit odměny v okamžiku, pokud jejich pracovní výkon nedosahuje očekávaných výsledků. Odměňování musí podle výkonného orgánu unie také záviset na hospodářských výsledcích společnosti. EK o svých doporučeních členským státům unie informovala na dnešní tiskové konferenci v Bruselu.

Právě vysoké odměny manažerů v době současné ekonomické krize jsou terčem velké kritiky ze strany politiků i veřejnosti. Naše sdělení je velmi jasné: odměny manažerů musejí jasně souviset s výkonem a nebýt odměnou za neúspěch, řekl dnes eurokomisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy.

Součástí doporučení komise jsou i pravidla pro odstupné a odměny při odchodu ze zaměstnání. Ty banky nebudou moci udělovat v případě, že zaměstnanec nemá dobrý individuální výkon nebo když je firma ve ztrátě. Nová pravidla také chtějí vyvážit vyplácení běžného platu a prémií. Prémie by podniky měly vyplácet jen na základě měřitelných kritérií pracovního výkonu zaměstnance.

McCreevy dnes uvedl, že by chtěl na základě dnešních nezávazných doporučení vytvořit návrh směrnice, která by dávala regulátorům právo zasahovat do politiky odměn jednotlivých bank v momentě, když by ohrožovala trh.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek