Málo ministrů přijelo i do Litoměřic

29.04.2009
čtk

Zájem o akce českého předsednictví EU opadá. Po zasedání ministrů pro regionální rozvoj v Mariánských Lázních, kam minulý týden dorazilo jen sedm ministrů z celkem 27 členských států EU, dnes nízký počet ministrů přijel i do Litoměřic na zasedání ministrů dopravy EU. Ze 27 zemí jich dorazilo jen 11, zbytek tvoří náměstci či státní tajemníci.

To číslo (počet ministrů) samozřejmě není obvyklé. Čekali jsme, že přijede méně ministrů, protože zájem o české předsednictví po tom, co vláda padla, velmi ochabl, řekl Bendl novinářům ještě před začátkem jednání.

Čeští diplomaté sice upozorňují, že zájem o neformální ministerské schůzky je menší celkově, ale česká čísla jsou podprůměrná. Například neformálního zasedání ministrů pro regionální rozvoj za francouzského předsednictví v loňském roce se účastnilo jen 12 ministrů, ale pořád je to více než sedm v Mariánských Lázních.

Litoměřickou schůzku navíc komplikuje protest českých autodopravců, kterým se nelíbí, že premiér Mirek Topolánek nedodržel svůj slib a neposkytl dopravcům slevu na mýtném. Bendl ale protest dopravců považuje za neférový.

Já doufám, že to zasedání nenaruší. Té ostudy má ČR v EU dost, a navíc platí, že se rada ministrů EU nejenom pro české autodopravce shodla na takzvané kabotáži, což bude výhoda pro české dopravce, že budou moci převážet zboží na území jiných států, což do této doby neplatilo, a je to trošku od nich nefér, dodal.

Účast na akcích českého předsednictví se nicméně zřejmě nezlepší ani v následujících dnech. Česko přitom na začátku května pořádá hned několik summitů, které bývají často dobře obsazeny, ale i podle Topolánka se slabší zájem o české předsednictví na nich projeví. Budeme apelovat na kolegy, aby do Prahy dojeli, ale domnívám se, že bude velká nechuť speciálně u francouzského prezidenta, řekl premiér při návratu z nedávné státní návštěvy v Izraeli s tím, že české předsednictví ztratilo s pádem vlády sílu i kredit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek