Švédští „piráti“ míří do Bruselu

30.04.2009
čtk

Pirátská strana, podporující bezplatné stahování hudby, filmů a počítačových her z internetu, má ve Švédsku momentálně dostatečnou podporu k tomu, aby mohla být v červnových volbách zvolena do Evropského parlamentu (EP). Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky zveřejnil deník Dagens Nyheter. Volby do EP se ve Švédsku uskuteční 7. června.

Pirátskou stranu, pojmenovanou podle kontroverzního internetového portálu Pirate Bay (Pirátská zátoka), by momentálně volilo 5,1 procenta Švédů. Při parlamentních volbách v roce 2006 přitom táž strana získala pouze 0,6 procenta hlasů.

Popularitu této straně přinesl zejména nedávný proces proti Pirate Bay ve Stockholmu, při němž byli čtyři provozovatelé Pirate Bay překvapivě odsouzeni k ročnímu nepodmíněnému vězení a k pokutě odpovídající zhruba 75 milionům Kč. Rozsudek však ještě není pravomocný a žalovaní se odvolali nejen proti soudnímu verdiktu, ale i proti tomu, že soudce byl údajně zaujatý ve prospěch žalující strany, tedy filmového a hudebního průmyslu. V případě, že jejich protest bude uznán, může být celý proces opakován od samého začátku.

Pirátskou stranu podle průzkumu nyní v největší skandinávské zemi podporují hlavně mladí muži. U voličů věkové skupiny mezi 19 a 29 lety je Pirátská strana v oblibě politických hnutí dokonce na celkově druhém místě. Ve skupině 30-44 let jde o čtvrtou nejvíce podporovanou stranu. Žen je však mezi příznivci Pirátské strany minimum.

Průzkum dále naznačuje, že k této straně přecházejí ti voliči, kteří dříve podporovali některou z levicových stran, a to především zelené nebo exkomunistickou Levicovou stranu. Politologové poukazují na to, že úspěch Pirátské strany ještě zdaleka není zaručen – účast mladých voličů bývá totiž při volbách do Evropského parlamentu tradičně dosti nízká.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek