Britské diplomaty trapí evropské plány Toryů

04.05.2009
čtk

Nejvyšší britské diplomaty znepokojují záměry opozičních konzervativců držet se po případném nástupu do vlády vůči Evropské unii tvrdé linie. Britské parlamentní volby se musejí konat nejpozději do června příštího roku a průzkumy dlouhodobě favorizují konzervativce před labouristy.

Podle britského listu The Independent se diplomati obávají plánů na vytvoření nové euroskeptické frakce v Evropském parlamentu i možnosti vypsání referenda o Lisabonské smlouvě.

Kdo budou spojenci konzervativců v Evropském parlamentu?

Konzervativci vystavují podle diplomatů Británii riziku izolace a posměchu, pokud budou prosazovat plány na vytvoření frakce v EP zahrnující i stranu, jejíž členové tvrdí, že homosexualita povede k pádu civilizace.

Podle The Independent to řekl spoluzakladatel potenciálního partnera v nové frakci, polské strany Právo a spravedlnost, Jaroslaw Kaczyński. Další poslanec polské strany prý řekl, že vítězství Baracka Obamy v USA by znamenalo konec civilizace bílého muže.

Konzervativci po volbách do Evropského parlamentu odejdou z hlavní středopravé frakce, Evropské lidové strany (EPP). Jedním ze spojenců konzervativců v novém klubu, k němuž jsou potřeba poslanci aspoň ze sedmi zemí, bude česká ODS. Stínový ministr zahraničí toryů William Hague v rozhovoru koncem dubna neuvedl jména konkrétních stran, ale má velkou důvěru, že se jich připojí dostatek.

Stínový ministr obchodu Kenneth Clarke, který patří k proevropským konzervativcům, v neděli řekl, že neví, kdo budou partneři konzervativních europoslanců v novém EP. Vedení konzervativců ho však ujistilo, že půjde o seriózní spojence, ne o neofašisty, podivíny nebo někoho takového. Podle Clarkea jsou také nynější vedoucí konzervativci mnohem umírněnějšími euroskeptiky, než tomu bývalo v minulosti.

Referendum o Lisabonské smlouvě?

Představitele britské diplomacie také znepokojuje, že Hague řekl tajemníkovi ministerstva Peteru Rickettsovi, aby se připravil na to, že referendum o Lisabonské smlouvě bude prvním krokem konzervativní vlády.

Podle The Independent vyvolalo na ministerstvu zahraničí obzvláštní zděšení, když šéf konzervativců David Cameron nevyloučil takové referendum i v případě, že smlouvu do britských voleb ratifikují všechny státy EU. Britští konzervativci dosud jasně tvrdili, že referendum uspořádají, jen když nebude ratifikační proces v ostatních zemích ještě ukončen.

Smlouvu loni odmítli Irové v referendu, které se bude opakovat na podzim. V České republice se čeká na hlasování v Senátu a případně na podpis euroskeptického prezidenta Václava Klause, v Polsku na podpis rovněž euroskeptického prezidenta Lecha Kaczyńského a v Německu na výrok ústavního soudu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek