Klaus vede summit EU s Japonskem

04.05.2009
čtk

Světová finanční a hospodářská krize, boj proti klimatickým změnám a otázky světové bezpečnosti budou hlavními tématy summitu EU s Japonskem, který se dnes koná v Praze. Vrcholná schůzka se uskuteční v takzvaném trojkovém formátu. Za české předsednictví ji povede prezident Václav Klaus, na pracovní oběd je pozván také designovaný premiér Jan Fischer.

Summitu se zúčastní také předseda Evropské komise José Barroso a vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana. Japonsko bude zastupovat premiér Taró Aso, který se už v neděli večer sešel s českým premiérem v demisi Mirkem Topolánkem.

Očekává se, že aktéři schůzky potvrdí své závazky pro boj proti globální hospodářské krizi, které EU a Japonsko přijaly na dubnovém summitu skupiny zemí G20 v Londýně. Obě strany by se rovněž měly vzájemně informovat, jaké kroky podnikly proti ekonomickému propadu.

Japonsko a unie by podle diplomatických zdrojů měly také vyzvat k lepší koordinaci mezi členy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) při jednání o nové dohodě o omezování emisí. Současná dohoda, Kjótský protokol, vyprší v roce 2012 a její nástupnická smlouva by měla být dojednána letos v prosinci na konferenci OSN v Kodani.

Významným bodem jednání by měly být i regionální problémy, které ohrožují celosvětovou bezpečnost. Zejména to je boj proti terorismu v Afghánistánu a v Pákistánu, účastníci summitu by měli jednat i o koordinaci postupu při operacích proti somálským pirátům v Adenském zálivu. Japonsko chce nadnést i téma jaderného odzbrojení KLDR a otázky související s jejich programem vývoje balistických střel. Zazní zřejmě i téma kontroverzního íránského jaderného programu.

Summit EU s Japonskem bude jednou z akcí českého předsednictví, které povede hlava českého státu. Klaus se chystá řídit i summit EU-Rusko či EU-Korea.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek