FT: odmítnutí Lisabonské smlouvy by dál poškodilo reputaci ČR

05.05.2009
čtk

Pokud český Senát odmítne Lisabonskou smlouvu, dále to poškodí reputaci České republiky. Napsal britský list Financial Times. Senát bude o smlouvě hlasovat ve středu. Deník očekává, že senátoři smlouvu schválí.

Končící český premiér Mirek Topolánek doufá, že odejde z úřadu na vrcholu slávy, když se mu podaří zajistit schválení smlouvy a očistit tak svou zemi v očích kritiků, kteří se vysmívali jejímu řízení předsednictví Evropské unie, napsaly Financial Times.

Pokud český Senát smlouvu odmítne, poškodí to podle listu reputaci země ještě více a vyvolalo ještě víc nejistoty o budoucnosti unie. Vláda Mirka Topolánka protlačila smlouvu Poslaneckou sněmovnou v únoru.

Pomalý proces ratifikace Lisabonské smlouvy v České republice ale otravuje členské země Evropské unie, především ty ze západní Evropy, které nechtějí věřit, že skoro po deseti letech snah o reformu svých institucí unie ještě neví, jakými pravidly se bude od ledna řídit, napsal prestižní deník.

Nepomáhá ani, že český prezident Václav Klaus je ostrým kritikem smlouvy. I když po schválení smlouvy v Senátu nebude mít mnoho jiných možností, než přidat svůj podpis a proces ratifikace dokončit, dodal list.

České předsednictví se v podstatě zastavilo koncem března s pádem Topolánkovy vlády a od té doby nenabralo druhý dech. Na schůzce ministrů pro regionální rozvoj do ČR jen sedm států vyslalo ministry. Většině evropských vlád ale tolik záleží na české ratifikaci smlouvy, že rády zapomenou a prominou nedávnou minulost, pokud bude Senát hlasovat kladně, zdůraznil britský list.

Pokud ale Senát tento týden smlouvu neschválí, tak slovy Mirka Topolánka takový výsledek odsune Prahu na periferii Evropy a rozdělí unii na dva tábory – na země, které spolu mluví, a na ty, které ne, uzavřely Financial Times.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek