EP potvrdil 35 milionů eur na plynové zásobníky v ČR

06.05.2009
čtk

Evropský parlament schválil téměř čtyři miliardy eur, které půjdou na podporu energetických projektů v unii. Česká republika získává možnost čerpat 35 milionů eur (asi 935 milionů korun) na stavbu dalších zásobníků na plyn v zemi.

Finanční prostředky jsou součástí pětimiliardového balíčku určeného vedle energetických projektů i na rozšíření internetu na venkově a na zemědělskou politiku. Z něj chce Brusel vyčlenit také 200 milionů eur (5,4 miliardy Kč) na stavbu plynovou Nabucco, který by měl vést zemní plyn z oblasti Kaspického moře do Evropy.

Z téměř čtyř miliard určených na energetické projekty by mělo jít 2,365 miliardy eur na podporu infrastruktury ohledně plynu a elektřiny v unii, 565 milionů eur na investice do větrné energie a něco málo přes miliardu eur zachycování a skladování uhlíku.

Češi by z tohoto balíku měli dostat miliardu na stavbu dalších zásobníků na plyn. Evropská komise možná již během května vypíše první tendry na čerpání vyhrazených finančních prostředků. Pokud bude připravený i český projekt na vybudování dalších zásobníků na plyn, které se osvědčily při nedávné plynové krizi mezi Ruskem, EU a Ukrajinou, mohou se tendru účastnit i české firmy.

Jednání o balíku pěti miliard, která vedlo české předsednictví, nebylo jednoduché. EU se dlouho nemohla dohodnout, zda podpořit, či nepodpořit výstavbu plynovodu Nabucco, který by měl snížit závislost EU na plynu z Ruska. Vzrušené diskuse se vedly i nad způsobem samotného financování projektů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek