Senát odmítl návrh, aby odložil projednávání Lisabonu

06.05.2009
čtk

Evropská unie a Kanada zahájí na summitu v Praze bilaterální rozhovory o volném obchodu. Kanada je klíčovým obchodním partnerem EU – roční obrat převyšuje 70 miliard eur. Jednání o volném obchodu by mohla skončit do roku 2011.

Senát odmítl návrh odpůrců Lisabonské smlouvy o budoucím fungování EU, aby projednávání tohoto dokumentu odložil až na některou z příštích schůzí. Senátoři začnou smlouvu projednávat dnes dopoledne za účasti premiéra Mirka Topolánka.

Hlasování lze do jisté míry považovat za test rozložení sil mezi zastánci a kritiky smlouvy. Ze 77 přítomných bylo pro odklad 19 senátorů z ODS a komunista Václav Homolka, proti bylo ale 46 senátorů a 11 se hlasování zdrželo. Na hlasování chyběli Tomáš Julínek (ODS), Božena Sekaninová (ČSSD) a Jan Horník s Karlem Schwarzenbergem z Klubu otevřené demokracie. Pro přijetí smlouvy je potřebná třípětinová většina přítomných senátorů, tedy při aktuálním počtu je to 47.

Návrh na odklad předložili při schvalování programu schůze senátoři ODS Petr Pakosta a Jiří Oberfalzer, kteří se spolu se svými stejně smýšlejícími kolegy chtějí v případě schválení smlouvy znovu obrátit na Ústavní soud.

Přijetí smlouvy přišli ještě před začátkem schůze podpořit organizátoři petice Už dost!, kterým vadilo svržení vlády v době předsednictví EU. Konkurencí jim byli čtyři odpůrci Lisabonské smlouvy, kteří stáli před sídlem Senátu s transparenty se sloganem Lisabonské smlouvě ne, Evropské unii ano. Účastníci akce, kterou svolala europoslankyně Jana Bobošíková, po několika minutách demonstraci ukončili a přesunuli se do Senátu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek